Haber / Ceren Seyran İnan

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu, birçok kez tartışılan topuk kanı tarama testleri hakkında açıklama yaparak gerekliliğinin altını çizdi. Topuk kanı taraması konusunda bilimsel görüşlerini açıklayan TTB, kandaki fenilalanin olarak adlandırılan bir madde sebebiyle olan kalıtsal hastalıkları da ortaya çıkardığını belirterek, erken teşhis sayesinde bebeklerin yaşam ve sağlığını koruyan önemli bir uygulama olduğunu ifade etti.

“Bebeklerin sağlık hakkı gözetilmelidir”

Bebeklerde önemli sağlık sorunlarının basit bir tarama uygulaması ile önlenebileceğinin anlatıldığı açıklamada, Fenilketonüri gibi hastalıkların erken teşhisi, çocuğun zeka ve fiziksel gelişiminde geri dönüşü olmayan hasarların önüne geçiyor. Çocukların, kendi yararını gözeten özerk kararlar veremeyeceği göz önünde bulundurularak, devletin çocukların yaşam, gelişme ve korunma haklarını güvence altına almasının zorunlu olduğu belirtildi. Çocuk hakları sözleşmelerine de atıf yapan TTB Etik Kurulu, Açıklamada, “Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 19. maddesi dolayısıyla, çocuğun yaşam ve sağlığını riske atan kararlar alınması durumunda devletin müdahil olma yükümlülüğü bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Etik Kurul, Sağlık Bakanlığı’nın yerel bir mahkeme kararını istinaf mahkemesine taşıyarak bebeğin yaşam ve sağlık hakkını savunmasını destekledi. Ayrıca, taramanın engellenmesinin Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geleceği uyarısında bulunuldu.

Yeni MİY Başkanı Saltık’tan, Deniz Ali’ye destek Yeni MİY Başkanı Saltık’tan, Deniz Ali’ye destek

Açıklamada, şarlatanların insan sağlığını suistimal ettiği ve bu tür kişilere karşı ilgili makamların ve Sağlık Bakanlığı'nın önlem alması gerektiği de vurgulandı. Yargı kurumlarının, adaletin bilimsel bilgi ve temel haklara dayalı olarak tesis edilmesinde kritik bir role sahip olduğuna dikkat çekilerek, toplum nezdinde güvenlerinin korunmasının önemi hatırlatıldı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan