Haber / Umut Çor
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, başkanlığı döneminde belediyenin yapacağı çalışmaları, geçmiş yönetimin bıraktığı borçlar ve diğer sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantıda konuşan Yıldız, geçmiş yönetime çok ağır eleştiriler ve suçlamalarda bulundu.
“Belediyede bir işçi kargaşa çıkartmış karakolluk olmuş”
Konuşmasının çoğunu geçmiş dönemine ayıran Yıldız, dün belediyede kargaşa çıkaran bir işçinin olduğunu ve ilgili kişinin karakola götürülerek ifadesinin alındığını duyurdu.
Konuşmasında geçmiş yönetime sert sözlerle yüklenen Yıldız, “İnsanları düğüne götürmek için 3 otobüsü yüksek tutarda kiralamışlar. İnsanları taziyeye götürmeyi anlarım da düğünü anlamadım. Hemen kiralamayı iptal ettik. Belediyenin envanterinde 5 bine yakın sandalye gözüküyor ancak ‘Bu sandalyeler nerde dediğimde’ 800’e yakın sandalye çıktı. ‘Bu nedir?’ diye sorduğumda ‘Başkanım sandalyeler kırılmış’ dediler. Belediyenin 18 ağır aracının olmasına rağmen çalıştırılmayıp yerine araçlar kiralanmış. Hemen çalıştırılmayan araçlarımızın bakımını yaptık ve hizmete soktuk. Belediyede çok sayıda cipin kiralandığını öğrendik. ‘Bu kadar cip neye kiralanmış?’ dedim, ‘Kırsal kesimlerde kullanıyoruz’ dediler. Bende ‘3 bin motorlu cip çok yakıt yakar yazık günah değil mi?’ diye sordum. Hemen o araçların kirasını durdurduk” dedi.
“Belediye röntgenini çektik”
Göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları araştırmalar ile tüm belediyenin detaylı bir röntgenini çektiklerini kaydeden Yıldız, “Gece 2’ye kadar çalışarak belediyeyi anlamaya çalışıyoruz. Bazı borçlarımızı öğrenmemiz geç oldu. Bazı kabul edilmemiş borçlar vardı onları anlamamız zor oldu. Belediyemizle iş yapmış insanları check ettik. Gerçekten o iş yapılmış mı, yapılmamış mı bunu anlamak zor oldu. Ne geçmiş dönemdeki arkadaşları korumak ne de onlara durduk yere çamur atmak için burada değiliz” diye konuştu.
Toroslar Belediyesi’nin bir sistemle değil, bir sistemsizlikle yönetilmeye çalışıldığını, bunun da faturasının halka kesildiğini anlatan Yıldız, “Bundan sonra öyle olmayacak. Toroslar’da yerel demokrasiyi kuracağız. Vatandaşlarımızı mutlaka mahallelerde yapacağımız stratejik plan toplantılarına katılmaya davet ediyorum. Bu kentte oluşturulacak bütçe halkın bütçesi. Bütçenin nasıl harcanacağının belirlenmesinde halkın söz sahibi olması lazım. Halkın bütçe yapma hakkını kullanması lazım. Bütçemizi kendi kafamıza göre değil, halkın isteğiyle, halkın ihtiyaçlarına göre, işaret ettiği şekilde yapmak istiyoruz. Bu yerel demokrasidir. Eğer bunda başarılı olursak, halkımız bize bu konuda destek verirse teknik sorunlar çok hızlı şekilde çözülür” dedi.
“Biz bu cambaza bak siyasetine, hamaset siyasetine son vereceğiz”
Toroslar’ın gayrimenkul zengini bir ilçe olmasına rağmen Mersin’in en yoksul, en geri kalmış ilçesi olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bu gayrimenkuller kime satıldı, kaç liraya satıldı, oradan elde edilen gelir ile ne yapıldı? Bunların hesabını sormamız lazım. Bunun peşine düşeceğiz. Hukuk dairesinde bunu yapacağız. Bu kadar zengin bir belediye hala asfaltı tartışıyorsa, hala parkları eksikse, hala kaldırımı yoksa bizim kesinlikle bunun peşine düşmemiz gerekir. Bugüne kadar bu kenti yönetenler sürekli bir hamasetle, ağır bir hamasetle siyaset yaptılar. Toroslar’da bugüne kadar yapılan siyaset cambaza bak siyasetiydi. Sen bir ilçenin kaynaklarını yok et, soran olursa da ‘Cambaza bak’ de. Biz bu cambaza bak siyasetine, hamaset siyasetine son vereceğiz. Bu bütçe benim babamın malı değil. Ben bu bütçeyi babamın evinden getirmedim. Onlar da babalarının evinden getirmediler. Ama babasının malını mülkünü satamayacağı şekilde bu belediyenin malını mülkünü peşkeş çektiler. Biz bunların hesabını sormalıyız. Belediyenin dükkanları, tesisleri var. Bunlar kiraya verilmiş. 2010 yılında ihale bitmiş. 2024 yılındayız dükkanlarda birileri var. Şimdi çıkmam diyorlar. Bunları 350 bin vatandaş adına korumak zorundayız. Ya kendileri çıkarlar ya da biz hukuki yollara başvururuz” şeklinde konuştu.
“Toroslar Belediyesi işe gelmeyen kişilere maaş ödeme müessesesi değil”
Göreve gediklerinde 870 KHK’lı işçi, 200 memur ve 49 kadrolu işçiyle teslim aldıklarını anlatan Yıldız, “Toroslar Belediyesi çapında bir belediye için bu işçi, memur sayısı fazla. Toroslar’da bu kadar kişinin çalışacağı iş yok. Zaten çalıştırılmamış da. Geldiğimiz de gördük ki yüzlerce arkadaşımız ya işe gelmiyor işe gelse bile Belediye yerlerinde akşama kadar çay kahve içiyor. Dolayısıyla bu kendisine görev tanımlanmış arkadaşlarımızın da motivasyonunu, iş barışını bozuyor. Yani göreve geldiğimizde Toroslar Belediyesi’nde büyük bir kaos vardı, kirlilik içindeydi. Bunlar yavaş yavaş çözülmeye başlandı. Çünkü müdahale ettik. Ben bu bütçeyi 350 bin Toroslar halkının en iyi şekilde yararlanmasını gözeterek yönetmek zorundayım. Yoksa Toroslar Belediyesi işe gelmeyen kişilere maaş ödeme müessesesi değil. Özellikle seçim döneminde işe alınmış ancak kendisine görev tevdii edilmemiş arkadaşların işten çıkarılmasıyla başladık. İşe gelmeyenlerle ilgili çalışma yaptık ve ilk etapta 60 kişi tespit edip bunlarla ilişkimizi kestik. Bu sayının daha da fazla olduğunu düşünüyorum. Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Ben işçi sınıfı mücadelesinden gelen bir insanım. İşçilerin haklarının korunması konusunda kimse benden farklı bir şey beklememeli. Ama şu da beklenmemeli: Birilerinin Toroslar Belediyesi’nde çalışmadan, gidip evde yatarak Toroslar Belediyesi’nden maaş almasına göz yummamı kimse beklememeli” dedi.
“Yıllardır borcunun peşine düşmeyen SGK, 15. günümüzde bize yazı gönderdi”
Başkan Yıldız, belediyenin içinde bulunduğu mali durumu ve borç kıskacını da şöyle özetledi:
“Bir avukat geldi, ‘Bu koltuklara haciz koyduk, borcu ödenmedi’ dedi. ‘Evraka bakalım, ödeyelim’ dedim, avukat ortadan kayboldu. Yine çiçekçi geldi para istedi bende dedim faturayı getir bakalım. Sonra çiçekçi gelmedi. Avukat arkadaşıma söyledim bizi icraya veren kim varsa benim adımı söyle ben mahkemede konuşayım. Belediyenin hakkını savunayım. Bu belediyeye kimin nereden satın aldığı, kim adına satın aldığı belli olmayan bir dünya emtia girmiş çıkmış. Seçimden 3 ay önce belediye 35 milyon liralık kredi kullanmış. Bu paranın nerede kullanıldığını bilmiyoruz. Bu bir. İkincisi, bu parayı 75 milyon lira ödeyeceğiz. Bu facia değil mi? 308 milyon dolayında cari borcumuz var. Çoğu kalemler kafamda soru işaretleri yarattı. Çoğu da zaten icraya vermiş belediyeyi. SGK’ya çok ciddi bir borç birikmiş. Geçmişten gelen borçlar var. Borçlar yapılandırılmış, yeni borçlar eklenmiş. Onlarca yıl devam etmiş bu. SGK’nın aklına bu borçları takip etmek gelmemiş. Ne zaman ki 31 Mart seçimleri yapıldı, aradan 15 gün geçti SGK’dan bizi aradılar, borçlarınızı ödeyin yoksa icra takibi yapacağız. Kardeşim bu 15 günlük borç değil ki. Sen 2 senedir alacağının peşine düşmemişsin, ne zaman ki belediye başkanı değişti, birilerinin aklına borcunun peşine düşmek geldi. Mali İşler Müdürü’nden kasanın durumunu sordum. 14 bin 500 lira paramız var. Ciddi maddi güçlük çeken bir belediyeyiz. Ama bu sürgit böyle gitmeyecek. Toroslar Belediyesi güçlü bir belediye. Önceki başkan sene önce asfalt dökmüş, temlik koymuş. 2 yıl önceki asfaltın parasını 10 milyon, 10 milyon ödüyoruz. Hacizler hariç.”
Borç pankartı belediye binasına asıldı
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın basın açıklaması sırasında belediyenin borç durumunu gösteren dev pankart da belediye binasına asıldı.
Pankartta yer alan bilgilere göre MHP’li eski başkan 9 milyon 400 bin lira vergi borcu, 20 milyon 750 bin lira SGK prim borcu, 74 milyon lira banka kredi borcu, 304 milyon lira cari borç, 2 milyon 740 bin lira personel tazminat ve ikramiye borcu bırakmış.
MHP’li başkan döneminde ayrıca belediye şirketinin 16 milyon 851 bin lira vergi borcu, 11 milyon 500 bin lira kıdem tazminatları borcu, 3 milyon lira sermaye artırım borçları bu döneme kalmış. MHP’li belediye başkanı Atsız Afşın Yılmaz döneminden CHP’li Abdurrahman Yıldız dönemine bırakılan borç miktarı 719 milyon 772 bin lira düzeyinde.