Haber / Ceren Seyran İnan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan, hayvan hakları konusunda var olan yasalara değişiklikler içeren kanun teklifi AK Parti MYK’sı sonrası bir kez daha gündeme geldi. Kamuoyunda ilk konuşulduğu andan itibaren hayvanseverler ve sivil toplum örgütlerinden tepki çeken tasarı teklifi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik içeriyor.

Teklifin gündeme gelmesinden bu yana özellikle sahipsiz sokak köpeklerinin uyutulması maddesine karşı tepkilerin çoğalması üzerine raporların tekrar hazırlanması konu edildi. Raporların 1 aylık süreçte yeniden değerlendirilmesi sonucunda yeni yasa tasarısının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uygun bulmasından sonra Meclis’e taşınması bekleniyor.

2021 yılında yürürlüğe giren Hayvan Haklarını Koruma Kanunu, evcil hayvanlara çip takılması, dijital kimlik sisteminin uygulanması ve evcil hayvanların terk edilmesine yaptırımlar gibi içeriklere sahipken, yeni tasarı 13 maddede değişiklik öngörüyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını içeren yasada yeni değişiklikler ile hayvanların uyutulması maddesi gündemin en yoğun başlığı oldu. Sokak hayvanlarının vatandaşlar için hayati tehlike barındırdığı gerekçesi ile hazırlanan madde için eylemler yapılarak tepkiler büyütüldü. Tepkilere yanıt veren AK Parti Grubu’ndan isimler ise bunun toplum sağlığını koruma adımı olduğunu öne sürdü. Çok konuşulan ve yeniden gündeme gelen yasa tasarısında öngörülen değişiklikler ise şunlar;

• Belediye barınaklarında bulunan hayvanlara ilanlar açılarak sahiplendirme yoluna gidilecek.

• 30 gün boyunca sahiplenilmeyen hayvanlar ilaç verilerek uyutulacak.

• Sahiplendirilen kedi ya da köpekler çip takılarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izlemeye alınacak.

• Hayvan sahiplenenlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi ya da hayvanları sokağa bırakması durumunda yaptırımlar uygulanacak.

U20 Kulüpler Ligi’nin şampiyonu ENKA oldu U20 Kulüpler Ligi’nin şampiyonu ENKA oldu

• Kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme için kurum ve kuruluşlarla ortak çalışılacak.

Gelen tepkilerin artması üzerine yeni raporlar sonrasında ‘uyutulma’ maddesinin sadece bulaşıcı hastalık taşıyan ve rehabilite edilemeyen hayvanlar ile sınırlandırılması kulislerde konuşulan bilgiler arasında yer alıyor.

Muhabir: Ceren Seyran İnan