Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Haber / Ceren Seyran İnan

AK Parti milletvekillerinin teklif ettiği hayvanların toplatılmasını ve "saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı" olan hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa değişikliği 21 Ağustos Pazartesi günü Meclis Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda görüşülmeye devam edecek. Birçok kentle birlikte Mersin’de de yasa tasarısına tepki gösterilirken, değişiklik teklifi protesto edildi.

Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Mersin Milletvekili Perihan Koca, Akdeniz Belediye Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da katıldı. Platform adına basın metnini okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Sevgi Başkavak, “Ötanazi, bir kişinin acısına son vermek amacıyla o kişinin yaşamına son verme uygulaması için kullanılan bir deyim ve canlının mutlaka onayının olması gerekir. Bu nedenle uygulanmaya çalışılan şey ötanazi değil, katliamdır. Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız” diyerek katliam yasası olarak adlandırdıkları yasa değişikliği teklifinin derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Sevgi Başkavak'ın ardından söz alan Perihan Koca, söz konusu yasa tasarısının "kan kokan, katliam, idam ve kıyım yasası" olduğunu savunarak, “Kan kokan barınaklara hayvanları toplayıp katliamı sıradanlaştırmak istiyorlar. Hayvan örgütlerinden, veteriner hekimlerden uzakta yürüttükleri komisyon toplantısında yangından mal kaçırır gibi bunu komisyondan geçirmeye çalışıyorlar. ‘Çocuklar mı, köpekler mi?’ ikilemi yaratarak mağdur ailelerin arkasına sığınıyorlar. Herkes o Mecliste çocuk tacizlerini nasıl akladıklarını da çok iyi biliyor. MESEM eliyle çocukları işçileştirdiler, 6 yaşında bir kız çocuğuna tarikatta tecavüz edildi. Bu ülkede panzerlerin altında çocuklar ezildi, o zaman neredeydiniz? O zaman çocukları savunmuyordunuz. Çocuk haklarını savunan da bizleriz. ‘Çocuklar mı köpekler mi?’ gibi bir ikilik yapmanıza izin vermeyeceğiz. Öyle veya böyle bu yasayı geri çektireceğiz. Çözüm istiyorsanız yaşatmaktan yana tavır alın ve bu yasayı geri alın. Bu yasayı uygulamak istiyorsanız da biz sokaktan kedi köpek toplatılmasına izin vermeyeceğiz. Hadi bakalım hodri meydan. Biz yaşamdan yana olanlarız ve o yasayı geri çektireceğiz” dedi.

CHP'li Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Yasa pazartesi günü görüşülmeye başlanacak. Sokaktaki canlıları yok etmek için bu kadar çaba sarf etmek sadece bizim ülkemizde olabilecek bir şeydi. Siz yasa çıkartsanız da bu iş olmayacak. Ötenazi bir tercihle olur. Bir hayvanın bu tercihi yapması mümkün mü?” diyerek tepki gösterdi.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız ise yasanın bir katliam yasası olduğunu işaret ederek, DEM Partili belediyelerin hayvan hakları için emek, demokrasi güçlerinin yanında olacağını aktardı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan