Barış Çoban

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Türkiye’de özellikle Eyyam-ı Bahur sıcaklarının yarattığı sıcak hava dalgası, şu günlerde daha derinden hissediliyor. Dalgaların sıklığı, süresi ve yoğunluğu her geçen gün artıyor. Mersin’de vatandaşlar sokağa indikleri anda sıcak hava dalgasının yüzlerine çarptığını hissedebiliyor. Ani ve yoğun şekilde sıcağa maruz kalmak hastalıklara ve ölüme yol açabiliyor.

Doğal afet olarak kabul edilmeli

Bazı uzmanlar sıcak havaların da can kayıplarına neden olduğu gerekçesi ile doğal afet sayılmasını isterken 2022’de Avrupa’da yaşanan sıcak hava dalgasında 61 bin insanın öldüğü işaret ediliyor.

Koruyucu önlem alınmalı

Sıcak hava dalgaları; yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, küçük çocuklar, kadınlar, açık havada ağır işlerde çalışanlar, barınma koşulları uygun olmayanlar, yalnız yaşayanlar ve hareketliliği kısıtlı olanlarda ölüm ve hastalıkları artırıyor. Sıcak dalgalarının sağlık üzerindeki etkilerinin azaltılması için öncelikle duyarlı kişiler ve risk gruplarına yönelik koruyucu önlemler alınması gerekiyor. Ayrıca, yaz ayının en sıcak dönemi başlamadan eğitim ve farkındalık kampanyaları yapmak son derece önemli.

Muhabir: Barış Çoban