Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla yapılan Ressam Orçun Çadırcı’nın ‘Ödünç İmgeler’ resim sergisi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 22 Mart Cuma günü açılışı gerçekleştirilen sergi 17 Nisan’a kadar misafirlerini ağırlamaya devam edecek.
9. kişisel sergisini sanatseverlerin beğenisine sunan Ressam Orçun Çadırcı, “Bu benim kişisel sergim olarak düşünürsek 9. Kişisel sergim. Öncesinde çok sayıda karma sergi ve grup sergilerine katıldım. Son 10 yıldır, yılda bir kere kişisel sergi çıkarmaya çalışıyorum. Bu serinin ilk sergisini 2018 yılında yine bu salonda açmıştım. O sergide 15 eser vardı. Burada da 14 eser var. Toplamda 29 eserle bu ‘Ödünç İmgeler’ serisini tamamlamış bulunmaktayım. Ödünç imgelerin temel mantığı başka sanat disiplinlerinde başka sanatçıların ürettiği bir takım imgeleri kendi dilinizin içerisinde kendi tasarladığınız evrenin içine entegre ederek yeni bir imgelem kurmak mantığına dayalı bir üretim süreci. Burda, kimi zaman bir heykel tıraşın yonttuğu bir heykeli kimi zaman da bir fotoğrafçının fotoğrafından ayıkladığım bir figürü tercih ediyorum’ diyerek sergisini tanıttı.
“PANDEMİNİN ARDINDAN SANAT DAHA KIYMETLİ HALE GELDİ”
Covid19 nedeniyle yaşanılan pandemi süreci ile birlikte sergilerin de açılamadığını belirten Ressam Orçun Çadırcı, insanların bu tür etkinlikleri özlediğini ifade etti. Çadırcı, “Oldukça keyifli, oldukça güzel bir ilgi var. İnsanlar pandemi dolayısıyla yaşanan kapanmadan ötürü bu ortamları gerçekten özlemişler. Sanat biraz daha kıymetli hale gelmiş. Beslenmeden giyim kuşama her şey dijital ortamda bir Pazar edindi kendisine. Aynı pazardan sanat da faydalandı. Bu o süreçteki açığı bir miktar kapatmaya yaradıysa da yüz yüze yapılan sergileri, sanat izleyicisinin özlediğini gördük” dedi.
Her sanatçının bir dilsel arayışı ve bir dilsel kavrayışı olduğunu söyleyen Çadırcı, sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Her sanatçı, somuttan soyuta kendi dünyasının çıktısını üretir. Lisans ve Yüksek Lisans sürecinde bana rehberlik eden hocam Cebrail Ötgün’ün lafıyla sonuçlandırmak istiyorum konuşmamı. ‘Sanatçı, çağına doğar. Çağına tanıklık eder ve o çağı belgeler.’ Bu anlamda doğayla, kent yaşamıyla, bireyle, varoluşçu felsefeyle hesaplaşarak günümüz insanının halet-i ruhiyesini resmetmeye çalıştığımı söyleyebilirim”
“SANATÇILAR VE SANATSEVERLERİ BULUŞTURUYORUZ”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Sanat Galerisi Müdürü Seda Şahbaz, kurum olarak her daim sanata ve sanatçıya sponsor olduklarını belirtirken Mersin’in de sanat anlamındaki önemine şu sözlerle değindi:
“Ticaret Odası olarak her zaman sanata destek veren bir kurumuz. Sanata sponsorluk yapan bir kurumuz. Sanatçılarımıza hiçbir masraf yaptırmadan onları burada ağırlayarak sanatseverlerle buluşturuyoruz. Burada sergi yapmak isteyen sanatçılarımız bize başvuruda bulunuyorlar. Seçici kurulumuzun değerlendirmesinden geçen sanatçılarımızı burada ağırlayarak sanatseverlerle buluşturuyoruz. Mersin sanatta birçok şehre göre çok çok iyi. Dışarda da sanat şehri olarak biliniyoruz zaten. Çok az şehirde bulunan Opera ve Balemiz var. Sanat konusunda birçok şehre göre oldukça iyi durumdayız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak 380 oda var. Şu an sadece bizde Sanat Galerisi var”