Haber / Ceren Seyran İnan

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni bir burs kararıyla 688 öğrenciyi yurt dışına lisansüstü eğitime gönderecek. 23- 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Millî Eğitim Bakanlığının Resmi Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden yapılacak başvurular sonrasında belirlenen 688 öğrenci burstan yararlanma imkanı yakalayacak.

Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme olarak adlandırılan sistemle yapılacak olan belirlemelerle öğrenciler burslu statüde yurt dışında öğrenim görme şansını elde edecek. 2024 YLSY Burs Programı ile öğrenciler 77 üniversite ve 20 farklı kamu kurumu adına, 37 ülkede öğrenim görme hakkı kazanacak. Daha önceki yıllarda adına öğrenci gönderilen kurumların yanı sıra, bu yıl ilk defa Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Polis Akademisi Başkanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu adına da yurt dışına öğrenci gönderilecek. 2024 YLSY çalışmaları kapsamında ilan edilen burs kontenjanlarına, 439 farklı lisans alanından mezunlar başvurabilecek. 

On binlerce şirket kapandı On binlerce şirket kapandı

Hangi alanlardan seçilecek?

23 Aralık’ta başlayacak başvurular sonrası kabul edilecek alanlar ise şöyle sıralandı: “Uluslararası finans, hidrokarbon proses sistemleri, yapay zekâ alanında planlama ve tahmin, deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği, veri analitiği, eğitimde yapay zekâ teknolojileri, deprem araştırmaları, elektro optik sistemler, elektronik harp, yapay zekâ ve büyük veri, insansız hava araçları, adli bilişim, bulut bilişim, otonom araç teknolojileri, uydu iletişim, uydu sistemleri, optik, elektro-optik ve fotonik, ileri malzeme bilimi, nesnelerin interneti, yapay zekâda Türkçe konuşma tanıma ve sentezleme, sanayide dijital dönüşüm, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma, yaban hayatı koruma alanlarının yönetimi, hidrojen bor füzyon teknolojileri, biyoteknoloji, sismik yorumlama, dijital ekonomi, finansal teknolojilerde inovasyon, akıllı şehirler, artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri, blokzincir teknolojisi, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, yapay öğrenme ve doğal dil işleme, yeşil teknolojiler ve yeşil dönüşüm, sağlıkta yapay zekâ teknolojileri, deprem çalışmaları, deniz sondajları, dil ve konuşma terapisi, özel eğitim”

Muhabir: Ceren Seyran İnan