Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sümbül: “Okullar, sağlıksız ortamlarda açıldı” Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sümbül: “Okullar, sağlıksız ortamlarda açıldı”

Haber / Ceren Seyran İnan

Yeni okul dönemi başlamadan önce öğrencilerin ve velilerin kayıt işlemlerine giriştiği alanlardan bir tanesi de özel okullar ve kurs merkezleri oldu. Çeşitli kampanyalar, erken kayıt fırsatları sunan özel sektör kurumları bu dönemde sezon boyu çalışacağı öğretmenlerle de sözleşme imzalamaya devam ediyor. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin asgari ücretin de altında kalabilen maaş teklifleri, görev tanımı dışında çalıştırılma, mobbing gibi konularda yaşadığı sorunlar bu dönemde bir kez daha gündemde yerini tutuyor.

“Öğretmenler patronun insafına terk ediliyor”

Özel sektörde çalışan öğretmenlere dair hak ihlalleriyle mücadele eden, özlük hakları ve taban maaş için uğraşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğretmenlerin karşılaştığı sorunlara müdahale etmeye devam ediyor. Özellikle sözleşme dönemlerinde kurumların yapacağı hak ihlallerinin önüne geçmeye çalışan sendika, Mersin’de de öğretmenlerin birliğini sağlamayı esas ediniyor. Özel sektör öğretmenlerinin bu dönemde yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin Temsilcisi Nebil Birtek, özel sektörde sömürü düzenin var olduğunu ve eğitim alanında da acımasızca yer tuttuğunu savundu. Son yıllarda özel okulların sayısının giderek arttığını söyleyen Birtek, “Bakanlığın atamalara yönelik yaptığı ‘önümüzdeki 3 yıl boyunca emekli sayısı kadar öğretmen ataması yapılacağına dair’ açıklamalar, ataması yapılmayan büyük bir öğretmen kitlesini bilinçli olarak özel sektöre yönlendirmeye yönelik olmuştur. Haliyle bu büyük öğretmen kitlesi özel okul patronları için ucuz iş gücü haline gelmiştir. Bakanlığın asgari ücreti taban maaş olarak görmesi, özel sektör öğretmenlerini patronların insafına terk etmiştir ve dolayısıyla özel sektörde çalışan öğretmenlerin ezici çoğunluğu asgari ücrete mahkum olmuştur” diyerek sistemi işaret etti. Mahkum edilen düzenin bir sömürü düzeni olduğunu ifade eden Birtek, bu düzene karşı sendikal örgütlenme ile mücadele etmeye çalıştıklarını söyledi.

“Tek sorun düşük ücretler değil”

Özel sektörde çalışan öğretmenlerin tek sorunun düşük ücretler olmadığının altını çizen Birtek, “Okul patronlarının öğretmenlere uyguladığı mobbing, ek mesai ve ek ders ücretlerinin ödenmemesi, sigortasız çalıştırma, tatil hakkının gaspı hatta okulun reklamını yapmak gibi iş tanımı dışında işlerde çalıştırma gibi angarya işler uygulanıyor. Öğretmen arkadaşlarımızın bu duruma maruz kalmalarının sebepleri başlıca olarak öğretmenlerin haklarını tam olarak bilmemeleri ve işsiz kalma korkusu ile bu hukuksuzluğa göz yumma şeklinde gerçekleşmektedir” diyerek öğretmenlerin haklarını bilmesinin önemini hatırlattı.

“Taban maaş görüşmeleri devam edecek”

Uzun süredir kampanya, eylem ve çalışmasını yürüttükleri taban maaş uygulamasına dair gelişmeleri değerlendiren Birtek, taban maaş uygulamasının tüm kamuoyu nezdinde kabul görmüş ve belli bir olgunluğa ulaşmış bir konu olduğunu dile getirdi. Son Milli Eğitim Komisyon toplantısında sendika olarak görüşlerini bildirdiklerini ifade eden Birtek, “Başta tüm muhalefet ve iktidar partileri bu sorun çözülmesi noktasında ortak görüş bildirmiştir. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mahmut Özer yakın zamanda patron dernekleri ve sendikamız ile taban maaş konulu bir toplantı gerçekleştirecektir. Taban maaşın geri gelmesi için şartlar oluşmuştur. Bu şartları oluşturan sendikamız büyük bir mücadele yürütmüş ve yasa gelene kadar da mücadele yürütmeye devam edecektir” diyerek süreci takip ettiklerini belirtti.

Muhabir: Ceren Seyran İnan