Haber / Ceren Seyran İnan
Geçtiğimiz yasama döneminde TBMM’de görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) itirazlar sürüyor. Eş zamanlı açıklamalar yapan eğitim emekçileri Mersin’de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak eylem düzenledi. Eğitim – Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ortak imzasıyla yapılan açıklamada Öğretmen Meslek Kanunu’na tepkiler dile getirildi.
Ortak açıklamayı yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, öğretmenlerin kanuna dair fikir ve tepkilerinin dikkate alınmadığını dile getirerek, “Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur” dedi.
“Öğretmenlik mesleğini zayıflatıyor”
Kanunun TBMM gündemine tekrar geleceğini belirten Sümbül, eğitimcilerin itirazlarını sıralayarak şu sözleri aktardı:
“Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Özellikle aday öğretmenlik süreci, bu sefer hazırlık eğitimi adı altında güvencesiz bir hale getirilmiştir. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmelidir. Kanun teklifi, öğretmenleri otoriteye uygun şekilde seçmeyi amaçlamaktadır. Bu anlayış, öğretmenleri güçlendirmeyi değil, tam tersine zayıflatmayı hedeflemektedir. Bu teklif, sadece görev ve sorumluluklardan bahsederken, öğretmenin haklarını ve taleplerini görmezden geliyor”
Meslek kanunu çalışmaları için Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Sümbül, hazırlanması gereken bir düzenleme için ILO ve UNESCO ortak belgesi olan, ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metninin esas alınması gerektiğini vurguladı.