Özel Haber

Mersin’de kum zambaklarına zarar verenlere cezaların uygulanması talep ediliyor

Akdeniz bölgelerinde endemik tür olarak çevreyi süsleyen kum zambaklarına zarar verenlere uygulanacak cezai işlemlerin gerektiği gibi yapılmaması tepki çekiyor.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Akdeniz iklimine özgü Mersin’de de bulunan kum zambaklarının geleceğinin tehdit altında olması çevreciler ve çevre kuruluşları tarafından altı çizilen konulardan biri oluyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan endemik bitki türleri arasında yer alan kum zambakları, Hatay'ın Samandağ ilçesinin 14 kilometre uzunluğundaki sahilinde yer alan korunaklı görüntüsü bir kez daha Mersin’de alınan önlemleri akla getirdi. Ağustos ayından başlayarak, eylül, ekim ve kasım ayının sonuna kadar bu bitkilerin çiçekte kaldığını ve nesli tehlike altında olan bir tür olduğunu belirten uzmanlar, türün özellikle insan tahribatından korunması gerektiğini vurguluyor.

Kum zambaklarına 378 bin 141 TL ceza uygulanacağı açıklanmasına rağmen Mersin’de uygulamaların yeterince özenli olmadığına dair tepkiler sürüyor. Özellikle Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nda kum zambaklarının olduğu bölgede yüksek sesli ve yoğun ışıklı eğlence mekanının kurulmasına yönelik tepkiler büyüyor. İnsanların tahribatına uğrayan kum zambakları için tehdit sürerken çevreciler 378 bin 141 TL olan cezanın birebir uygulanmasını talep ediyor.