Haber / Ceren Seyran İnan
Afetlere ve acil durumlara hazırlık amacıyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müdahale tatbikatlarının planlama ve icrasında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik doğrultusunda 12 Eylül’de 7 büyüklüğünde deprem tatbikatı yapılacak. Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı merkez üssü Tarsus olacak şekilde planlanan kapsamlı tatbikat şeklinde gerçekleştirilecek. AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan senaryoya göre; Ecemiş Fay Hattı'nda 7 büyüklüğünde, Mersin, Niğde, Adana ve Konya'nın etkilendiği bir deprem tatbikatı şeklinde planlanıyor.
Toplantılar tamamlandı
Tatbikat, 24 saat süresince gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilerek afet yönetiminde koordinasyonun ve hazırlığın önemi vurgulanacak. Mersin Valiliği ve Tarsus Kaymakamlığı’nda tatbikata dair toplantılar tamamlanarak hazırlıkların sonuna gelindi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını, bu bağlamda tatbikatların, ilgili kurumların her daim hazırlıklı olmaları ve gerekli çalışmaları etkin bir şekilde yerine getirmesi açışından önemli bir imkan olduğunu, bu hazırlık sürecinin yakın işbirliği ve koordinasyon içinde en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“Tatbikat ilimizde seviye 3 olarak yapılacak”
Tatbikata dair bilgileri öncesinde paylaşan Vali Pehlivan şu detayları iletti:
“Bu kapsamda ilimize Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir'den destek ekiplerinin gelmesi planlanmaktadır. Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan deprem tatbikatı ilimizde seviye 3 olarak belirlenmiştir. TAMP Mersin planındaki Afet Gruplarında görevli İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin, ilgili kaymakamlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve AFAD gönüllülerinin katılımıyla Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Çamlıyayla ilçelerinde 12 Eylül 2024'de saha tatbikatı yapılması planlanmaktadır. Tatbikat 24 saat gerçek zamanlı olarak icra edilecek. Tatbikatta; enkazda arama kurtarma, sanayi yangını, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar tespiti, zarar tespiti, altyapı çalışmaları, enerji ve haberleşme çalışmaları, ayni bağış depo çalışmaları, psikososyal destek çalışmaları icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca masa başı çalışmaları da Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden icra edilecek.”