Haber / Ceren Seyran İnan

BES: “Gümrük dairesinde iş yükü hafifletilsin” BES: “Gümrük dairesinde iş yükü hafifletilsin”

21 Ağustos tarihinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeninin 19 gün sonra bulunmasının ardından ülke çapında tepkiler devam ediyor. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Mersin Emek Demokrasi Platformu, yaşanan süreci değerlendirerek çocukları koruyacak mekanizmaların işletilmesini talep etti. Platform adına açıklama yapan SES Mersin Şube Eş Başkanı Sevgi Başkavak, failleri korumaya dönük adımların atıldığını ileri sürerek, “İlk günden beri takipçisi olduğumuz bu olay hakkında medyada oluşan spekülasyonlar, bunların önüne geçilmemesi, günler sonra ancak bir arabadan DNA örneği alınması ya da HTS kayıtlarının incelenmesi, birbirinden farklı ve çelişkili açıklamalar, dosyada alınan gizlilik kararı, yayın yasakları bu süreçte devlet içerisinde bazı güçlerin bilinçli olarak failleri korumaya dönük adımlar attığını bizlere göstermektedir. Nitekim Narin’in cesedinin çok uzun günler sonra evinin bu kadar yakınında bulunması bu durumu doğrular niteliktedir. Türkiye'de çocuğa yönelik ihmal ve istismar; çocukların yaşam haklarını ortadan kaldıran, çocukların çocuk olma, sağlıklı bir şekilde ve haklarıyla yaşama ve büyümelerini engelleyen çok ciddi bir sorun. Üstelik tespit edilebilen, kamuoyuna yansıyan, yani bizlerin gördüğü ve bildiği örnekler, yaşananların tamamını yansıtmadığı gibi buzdağının görünen kısmı olduğu da aşikardır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de yılda ortalama 10 bin çocuk kayboluyor”

Çocukların karşı karşıya olduğu riskler konusunda önleyici mekanizmaların olmadığını savunan Başkavak, “TÜİK’in verilerine göre 2008 ve 2016 yılları arasında tam 104 bin 531 çocuk kayboldu ve TÜİK 2016 yılından beri, tam 8 yıldır kayıp çocuklara dair veri açıklamayı bıraktı. Kaç çocuk bulundu, kaçı hala kayıp bilmiyoruz. İçişleri Bakanlığı 2019 verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 10 bin çocuk kayboluyor. Bu da günde yaklaşık 32 çocuğun kaybolduğu anlamına geliyor. Veriler gizleniyor. 6 Şubat depreminin ardından Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı refakatsiz bin 912 çocuğun bin 841'inin ailelerine teslim edildiğini açıklasa da deprem bölgesinden çocuklarını arayanların sesi yankılanıyor” diyerek kayıp çocuk verilerine dikkat çekti.

Çocukların korunmasında büyük eksiklikler olduğuna dikkat çeken Başkavak, sistemde yaşanacak zaafların çocuklara zarar vermek isteyenler için cesaretlendirici unsur olduğunu açıkladı. Narin Güran sürecinin de buna örnek olduğunu belirten Başkavak, “Narin’in yaşadıkları ve ölümü de çocukların korunmasındaki eksikleri ortaya sermektedir. Etkin işlemeyen çocuk koruma sistemi de çocuklarla ilgili hemen her konudaki sorumluluğun ve inisiyatifin ailelere bırakılması da çocukların devlet kurumları tarafından etkin şekilde izlenmesindeki ciddi boşluklar da çocukla ilgili sorun ortaya çıktıktan sonra işleyen müdahale sisteminin çocuğu koruyamaması da, adalet sistemindeki eksikler de, yaşananların gizlenmeye çalışılması da Narin’i yaşamdan kopartılmasına zemin hazırlayan faktörlerdir” diye konuştu.

Çocukları koruyacak her türlü önlemin alınması ve hak temelli anlayışla hareket edilmesi için mücadele edeceklerini ifade eden Emek Demokrasi Platformu, politikaların değiştirilmesi için sorumluluk almaya devam edeceklerini belirterek açıklamayı tamamladı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan