Haber / Alper Yetgün

Balıkesir’in Erdemit ilçesinde bulunan balık çiftliklerinin koylarından sökülerek Aydıncık sahil şeridine taşınmasına Mersin Çevre Platformu tepki göstererek, itiraz dilekçesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde toplanan platform üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile “Mersin halkı balık çiftliklerine karşıdır” dedi.

“Denizimizi çöplüğe dönüştürecekler”

Platform adına açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan; halkın, yerel yöneticilerin, sivil toplum örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen Mersin turizmine ve insan sağlığına zararlı bu projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını savundu. “Balık çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO’lu yemler ve ölü balıklar denizimizi çöplüğe dönüştürecek olup, doğal balıkçılığı bitirecek olan balık çiftliklerinin ÇED raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak, raporların içerik bilgileri ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz” diyen Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konu hakkında bilgisiz olduğunu öne sürdü.

“Birincil etkileri Aydıncık ilçesi yaşayacak”

Balık çiftlikleri kurulması planlanan alanların kesin korunacak hassas alan, arkeolojik sit alanları, doğal karakteri korunacak alanlar, orman alanları olarak işaretlenmiş olduğunu bildiren Aslan, projenin birincil etkilerini Aydıncık ilçesinin göreceğini belirtti. “Şirketlerin rantı uğruna kamu kaynaklarımızı zarar uğratacak olan balık çiftliklerinin kurulum kriterlerine bakıldığında bölgemizin iklim şartları ve denizimizin akıntı hızının uygun olmadığı görülmüştür. Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı, balık çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayı denizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır” diyen Sabahat Aslan projenin Mersin turizminin büyük ölçüde etkileyeceğinin altını çizdi.

Balık çiftliklerinin kurulması için gereken raporların yazılmasını sağlayan kararların valilik tarafından 2008 yılında hazırlandığı ve güncel olmadığını savunan Aslan, uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak sözlerine şunları ekledi:

“Agromey 1 ve Agromey 2 No’lu tesislerin yanına, aynı firmaya ait 2 tesis için hazırlanan ÇED Raporu, ÇED yönetmeliklerine ve ayrıca ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmeleri’ne, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) aykırı olup, kurulması planlanan balık çiftliği kamu kaynaklarımızı zarara uğratacaktır. Bölgemizde turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bizler ÇED Raporuna itiraz ediyoruz ve projenin iptal edilmesini istiyoruz. Mücadelemiz bundan sonra da hukuki ve demokratik olarak devam edecektir.”

Basın açıklamasının ardından itiraz dilekçelerinin imzalayan Mersin Çevre Platformu üyeleri, dilekçelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne teslim ederek, ilerleyen süreci takip edeceklerini iletti.

Muhabir: Alper Yetgün