Özel Haber

MEB lisede sınıf tekrarı uygulamasını hayata geçirdi

Millî Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik ile lisede sınıf tekrarı yapma uygulaması hayata geçirildi.

Abone Ol

Haber / Gülsen Kaya

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan değişikliklerle birlikte lise öğrencileri için sınıf tekrarı uygulaması bu sene sadece 9. sınıf öğrencilerini ilerleyen seneler de ise 10, 11 ve 12. sınıfları kapsayacak şekilde hayata geçirildi. 9 dersin 4’ünden veya fazlasından başarısız olan lise öğrencilerinin sınıf tekrarı yapmasını öngören değişikliklere göre daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Tüm derslerden yıl sonu başarı puanı 50’nin altında kalan öğrencinin sınıf tekrarı yapma kararı, 2005 yılında Şube Öğretmenler Kurulu’na ve veli onayına bırakılmıştı. 2020 yılındaki pandemiyle birlikte uzaktan eğitim verildiği dönemde sınıfta kalma yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek başarısız olan öğrenciler bir üst sınıfa 'sorumlu' olarak geçirildi.

Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak diyerek yönetmelik değişikliklerini 2023 yılı itibariyle Resmi Gazete’de de yayımlayan MEB, bu sene açık liseye geçişleri de zorlaştırdı. Uzmanlar ise sınıf tekrarı uygulamasının sanıldığı gibi başarıyı arttırmak yerine başarısızlık hissini ve kaygı durumunu arttıracağını ileri sürüyor