Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin’de Musa Özel’in, Fatma Özel ile anne ve babasını öldürmesi üzerine “Öfkeliyiz, isyandayız” diyerek bir araya gelen kadınlar Mersin Kadın Platformu olarak eylem yaptı. Platform adına açıklamayı yapan Platform Üyesi Güneş Doğdu, “Katilin tek başına olmadığını biliyoruz, kadın düşmanı politikalarınızdan, erkek adalet ve erkek devletten cesaret alan erkek failler, kadınları katletmeye devam ediyor. Bugün kazanılmış haklarımıza saldıranlar, 'kutsal aile' yalanlarıyla boşanmayı engelleyenler ve cezasızlık politikalarını uygulayanlar bu cinayetlerin failidir” diyerek kadınların kazanımlarına saldırı olduğunu belirtti.

9. Yargı Paketi’ne ve Hayvan Hakları Komisyonu görüşmelerinde AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın kendini arayan kadına “Sizin gibilerin uyutulması için çözüm bulmamız gerekiyor” sözlerini söylediğini ifade etmesine dair konuşan Doğdu, şu sözlere yer verdi:

“Mehmet Baykan da aynen fail erkekler gibi bu cesareti bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıkanlardan, 9. Yargı Paketiyle 6284'ün en caydırıcı hükmü olan tazyik hapsini itiraza açık hale getirmeye çalışanlardan alıyor. 9. Yargı Paketi’nin suçla etkin mücadele, ceza adalet sistemini güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi konularda önemli düzenlemeler içerdiğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç önce neden 6284'ün etkin uygulanmadığını, neden kadınların boşanma aşamasında uzaklaştırma kararları çantalarındayken ailesiyle beraber katledildiğini açıklasın. 1 haftada 10 kadının öldürülmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün kapısına dayanalı daha bir ay oldu. Bu bir ayda erkek şiddeti hız kesmedi. Çünkü iktidar kendi bekası uğruna aileyi kadınların yaşam hakkının önüne koyuyor. Çünkü kendi yarattığı yoksulluğu yönetmek için aileye ihtiyaç duyuyor. Çünkü aile demek kadınlar üzerinden karşılığı ödenmeyen kocaman bir emek demek. Hayatlarımızı ailenize, hayatlarımızı iktidarınıza feda etmiyoruz.”

Gururumuz Ahmet Kaplan, Mersin’de coşkuyla karşılandı Gururumuz Ahmet Kaplan, Mersin’de coşkuyla karşılandı

‘Yasayı uygula, kadını yaşat’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’, ‘Aile değil kadınız, isyandayız’ sloganlarıyla sona eren eylemde “6284'ü etkin uygulayın ve 9. yargı paketini derhal geri çekin” çağrısında bulunuldu.

Muhabir: Ceren Seyran İnan