Haber / Ceren Seyran İnan

71955

Ticaret Bakanlığı, arza olumsuz etki eden hava koşulları nedeniyle limon ihracatını durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan bültene göre Adana, Mersin ve Hatay'da yaşanan don vakaları tedbir alınmasını gerektirecek seviyeye yükseldi. Buna bağlı olarak yurt içinde fiyat artışı yaşanmaması için limon ihracatının durdurulması kararı alındı. Açıklamada, "8 Nisan 2025 tarihinden itibaren ülkemizden ihracatının geçici süreyle durdurulması kararı alınmıştır. Piyasa şartları yakından takip edilerek, ihtiyaç duyulması halinde, gerekli ilave tedbirler değerlendirilecektir" denildi.
Geçici olduğu belirtilen ancak belli bir süre verilmeyen karara üreticiler ve tüccarlardan yoğun tepki geldi. Mersin’de üretim yapan ve depolarında stok ürünlerini ihraç etmeye hazırlanan üreticiler, karara karşı tepki gösterdi.

“Üretici depolarda kalacak olan 300 bin ton ürünü ne yapacak?”

Yenişehir BETEM’de 23 Nisan coşkusu Yenişehir BETEM’de 23 Nisan coşkusu

Musa Yilmaz Sehj Cover

Konu hakkında konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, üreticinin durumunu gözler önüne serdi. Üreticinin özellikle bu dönemde ekonomik şartlar ve doğal afetler nedeniyle zor günler yaşadığını belirten Yılmaz, kararın bir darbe daha vurduğunun altını çizdi. Kararın üreticilerden geri bildirim alınmadan verildiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu karar bölgedeki limon üreticisinden ya da limon ticareti yapan esnaflardan alınan doğru bilgiler doğrultusunda alınmış değil. Mersin özelinden bahsediyorum. Depolarda çiftçinin, üreticinin kendi emeğiyle yaptığı, evinin altında ilkel şartlarda depolamış olduğu ürünlerin miktarı 450 bin ton civarında. Bu 450 bin ton ürünün en fazla 150 bin tonunu dönem boyunca iç piyasada tüketebileceğiz. Üretici 300 bin ton ürünü ne yapacak?” dedi.

“Bu yanlış karardan bir an önce dönülmeli”

İhracat yapan rakiplerin öne geçme fırsatı bulduğunu belirten Yılmaz, “Zaten 20 gün sonra ihracat yapma şansımız yok. Rakiplerimiz şu an çoktan yoldalar. 15 günlük bir süremiz var. Bu 15-20 günlük sürede limon ihracatımız tam da hareketlenmeye başlamıştı. Eğer bu 20 günlük süreyi değerlendirebilmiş olsaydık bu depolardaki ürün fazlamızı stoklarımızı eritmiş olacaktık. Maalesef bu kararla birlikte sonuç bu oldu. Tabii ki bu karardan geri dönülebilir. Devletin kararına elbette saygımız sonsuz ancak bu karar yanlış bir karardır. Bir an önce bu yanlış karardan dönülmesi gerekiyor. Bununla ilgili dün sabahtan bu yana gerekli çalışmaları yapıyoruz. İktidar partisinin milletvekilleriyle, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle, Sayın Valimiz ile bu konuyu dün sabahtan bu yana konuşuyoruz. Ankara’da bakanlık temsilcileri ile görüşmeye çalışan arkadaşlarımız var. Umarım bu yanlıştan kısa sürede dönülür. Çünkü bölge üreticimiz bu karardan çok mağdur durumda” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiye bir tokat da devletten geldi”

Çiftçilerin doğal afetler nedeniyle hali hazırda zarar gördüğünü dile getiren Yılmaz, “Son yıllarda bir taraftan don afeti bir taraftan dolu afeti çiftçiye vurmuştu. Bunu şu şekilde değerlendiriyoruz; ‘Çiftçiye bir tokat da devletten geldi’. ‘Devlet baba’ deriz ya devlet bu yüzden babadır. Zor günlerde üreticinin elinden tuttuğu için, tutması gerektiği için ‘devlet baba’ deriz. Devlet tam da bu gibi durumlarda babalık yapmalı, bu yanlıştan da bir an önce dönmeli” sözlerini kaydetti.

Muhabir: Ceren Seyran İnan