Özel Haber

Kadın Gazeteciler Derneği: “Gazeteciyi değil, çeteleri yargılayın”

Kadın Gazeteciler Derneği, Hakkari’de uyuşturucu ve zorla seks işçiliği çeteleri hakkında yaptığı haberler sonrası yakalama kararı çıkarılan gazeteci Rabia Önver için basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

Haber / Barış Çoban

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evine 20 Eylül akşamı polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskının gerekçesinin, Önver'in Hakkari'deki zorla seks işçiliği ve uyuşturucuya dair yaptığı haberler olduğu öğrenildi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan gazeteci Rabia Önver için Mersin’de basın açıklaması düzenleyen Kadın Gazeteciler Derneği, “Meslektaşımız yalnız değildir” dedi.

“6 kadın gazeteci hapiste”

Kadın Gazeteciler Derneği adına açıklama yapan Ayşenur Önal, “Suçu örtbas etmenin telaşıyla meslektaşımız Rabia’ya yönelik saldırılar tez elden başlatıldı. Bizler bu saldırıların karşısında Rabia’nın yanındayız, kadınlar olarak Türkiye’nin her yerinden bu saldırılara karşı sesimizi yükselteceğimizi duyuruyoruz” diyerek kadın gazetecilere baskı uygulandığını savundu. Ağustos ayına dair verileri paylaşan Önal, “15 kadın gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, engellemeler, saldırılar ve davalardan geri durmayan iktidar, 6 kadın gazeteciyi de hapiste tutmayı sürdürüyor. Mesleğimizi yapmak adına attığımız her adımda bizi uydurma yargı kararlarıyla yıldırmak isteyen bu erk yargıyı tanıyoruz. Türkiye’nin her yanında engellemelere rağmen mesleğini yapmak için direnen kadın gazeteciler yalnız değildir” dedi.

“Çeteleri yargılayın”

Rabia Önver’in hazırladığı habere dair soruları yineleyen Önal, “Soruyoruz; Emniyet ve Yargı genç kadınları ve kız çocuklarını uyuşturucuya ve seks işçiliğine sürükleyen, Ayşegül Akdoğan’ı neden koruyor? Hakkari Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler Ayşegül Akdoğan çetesinde hangi konumdalar. Polis ekipleri Ayşegül Akdoğan’a yardım ve yataklık suçu işlerken, saldırılar neden Rabia Önver’e yöneliyor. Rabia Önver’i yalnız bırakmayacağız. Erkek devletin katlettiği, kaybettiği, intihara sürüklediği, meta haline getirdiği kadınların ve kız çocuklarının sözünü sonuna kadar yansıtacak, kirli ilişkileri açığa çıkaracağız. Bu uğurda katledilen, gözaltına alınan kadın gazeteci arkadaşlarımız için gerekirse daha fazla çalışacak, her bir meslektaşımızın sesi olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Süreci takip edeceklerini belirten Kadın Gazeteciler Derneği, yargılanması gerekenin gazeteciler değil, habere konu olan çeteler olması gerektiğini söyledi.