Haber / Alper Yetgün

Sivil toplum kuruluşu Freedom House internet özgürlüğü konusunda ülkeler çapında bir rapor hazırlayarak yayınladı. Bu kapsamda incelenen 72 ülkeden 27 tanesinde gerileme mevcutken sadece 18 ülkede olumlu gelişmelere rastlandı. 2024 yılında internetin 19 ülkede ‘özgür’, 32 ülkede ‘kısmen özgür’ ve 21 ülkede ‘özgür olmadığı’ belirtildi. Türkiye 56. sıra ile internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı.

Teknolojinin ilerlemesiyle internete erişim kolaylığı artarken Türkiye’de kısıtlamaların artarak devam ettiği belirtildi. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen ağır hapis cezaları, çok sayıda erişim engeli ve içerik kaldırma kararları internet özgürlüğünün olmadığına dair örnekler olarak listelendi. Bu listeye konu olan bazı maddeler ise şöyle:

Yeşil Ofis Diploması alan şirketler yaygınlaşıyor Yeşil Ofis Diploması alan şirketler yaygınlaşıyor

- “Yetkililer Temmuz 2023'te sosyal ağ operatörü X'e reklam yasağı getirmişti. Yasak, X'in Türkiye'de yerel bir ofis açması ve yerel bir temsilci atamasının ardından Mayıs 2024'te sona ermiştir.

- Ocak 2024'te Anayasa Mahkemesi, "kişilik haklarının ihlali" nedeniyle engelleme ve içerik kaldırma kararları vermek için sıklıkla kullanılan bir kanun maddesini iptal etmiştir. Karar, mevcut rapor dönemi sona ermeden önce yürürlüğe girmedi ve yetkililer önemli erişim engelleri uygulamaya ve içerik kaldırmaya devam etti.

- Aralık 2023'te 17 sanal özel ağ (VPN) hizmeti mahkeme kararı olmaksızın engellenerek çevrimiçi medya ortamı daha da daraltılmıştır (bkz. B7).

- Mayıs 2024'te, aralarında eski HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 20 Kürt siyasetçi, büyük ölçüde 2014 yılına kadar uzanan sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 ile 42 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştır”

Editör: Alper Yetgün