Haber / Evrim Mutlu

Uzman Klinik Psikolog Latife Çekmece, gürültü kirliliğinin insan psikolojisine etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Uzm. Kln. Psk. Çekmece, “Uzun süre yüksek sese ve gürültüye maruz kalmak, insanların genel ruh halinde bozulmalara neden olarak; öfke, odaklanma sorunu, anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığını olumsuz etkileyen sorunları beraberinde getiriyor. Zihinsel huzurun bozulmasına yol açıyor. Özellikle gece saatlerinde uyku kalitesini düşürdüğü için uyku bölünmelerine sebebiyet veriyor. Bu durum da kaliteli uyku uyuyamayan insanlarda genel yaşam memnuniyetsizliği yaratıyor tabii. Zihinsel yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği ve bağışıklığın zayıflaması gibi sorunlar ve bununla birlikte tükenmişlik sendromu gibi etkileri yaşatabiliyor. Tüm bunlar haliyle iş ve sosyal hayatı da olumsuz etkileyerek, insanların genel yaşam kalitesini bayağı düşürüyor” dedi.

“Kulak çınlaması sebebiyle, psikolojik sorunlar yaşayıp bize başvuran çok oluyor”

Kulak çınlamasının çözümünün bulunamadığını kaydeden Çekmece, “Sadece sesten rahatsızlık duyarak gelen hiç olmadı elbette. Ama şöyle olabiliyor mesela; kulak çınlaması sebebiyle psikolojik sorunlar yaşayan çok insan geliyor. Biliyorsunuz ki kulak çınlamasının çözümü yok, yani tedavisi pek mümkün olmuyor. Özellikle sesten kaynaklı olduğunu söyleyemiyoruz tabii ama aşırı sese maruz kalmak uzun vadede psikoloji açısından çok büyük bir etken ve ciddi sorunlara neden olabilir” şeklinde konuştu.

Nasıl bir çözüm bulunabilir?

Ses yüksekliğinin neden olduğu depresyon ve anksiyete gibi sorunlar için çözüm önerisinde bulunan Çekmece, “Kaçınma davranışları dediğimiz davranışlar ile bunları önlemek, başka uğraşlarla ilgilenerek odak değiştirmek mümkün. Tabii psikolojik açıdan çözüm önerileri sunuyorum. Fiziksel açıdan yapılabilecek bir şey yoksa, önüne geçilemiyorsa ya da kontrol dışı bir durumsa duyarsızlaşma için önerilerde bulunulur ya da durumu kabullenip, bununla yaşamayı öğrenme, kaçınma, uzaklaşmaya çalışma ve odağını değiştirme gibi yollar izlenebilir. Tabii dediğim gibi bunları fiziksel koşullar olarak müdahale edemediğimiz durumlar için önerebiliriz” dedi.

Peki gürültü kirliliğini azaltmak için nasıl önlemler alınmalı?

Uzm. Kln. Psk. Latife Çekmece, gürültü kirliliğinin, genel insan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı alınması gereken önlemler konusunda şunları kaydetti:

“Herkes için daha huzurlu ve sessiz bir yaşam alanı oluşturabilmek adına; bununla mücadele etmek ve halk sağlığını göz önünde bulundurarak gürültü düzeylerini en aza indirmek için bilinçlendirme çalışmaları yapılması da büyük önem taşıyor.”

Gürültü kirliliği, aynı zamanda stres seviyesini artırarak; stres ve yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarına gibi birçok kronik sorunlara da neden olabiliyor.

Şampiyon MSK! Şampiyon MSK!

Muhabir: Evrim Mutlu