Haber / Alper Yetgün

2,5 milyon Suriyeliye vatandaşlık verildiğine dair bilgilerin gündeme gelmesiyle Göç İdaresi Başkanlığı bilgileri yalanlayarak vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı. Yapılan açıklamada “Daha önce de birçok defa ifade ettiğimiz gibi ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayısı, Başkanlığımız internet sitesinden şeffaf bir şekilde paylaşılmakta ve bu sayılar her hafta düzenli olarak güncellenmektedir” denilerek güncel sayılar paylaşıldı.

Yasal kalış hakkı bulunan 4 milyon 425 bin 230 Suriyelinin olduğunu belirten Göç İdaresi, 1 milyon 104 bin 353 kişinin ikamet izni olduğunu açıkladı. Gündemde olan iddialara yanıt veren Başkanlık, “Bahse konu programda iddia edildiği gibi ülkemizde 7 milyon Suriyeli ve 13 milyon yabancı olduğu iddiası tamamen gerçek dışıdır ve hiçbir dayanağı yoktur” diyerek, Türk vatandaşlığını kazanan Suriye uyruklu kişi sayısının 238 bin 768 olduğunu belirtti.

Şampiyon MSK! Şampiyon MSK!

Vatandaşlık açıklamasının detayları ise şöyle:

“Daha önce birçok defa ifade edildiği gibi ülkemizde geçici koruma kapsamında bulunup Türk vatandaşlığını kazanan Suriye uyruklu kişi sayısı 238 bin 768'dir. Bunların 134 bin 624'ü reşit, 104 bin 144'ü ise çocuktur. Yeni Kabine dönemimizde ise 101'i reşit, 82'si çocuk olmak üzere toplam 183 Suriye uyruklu kişi Türk vatandaşlığını kazanmıştır. Bahse konu programda iddia edildiği gibi ülkemizde 2,5 milyon Suriye uyruklu kişiye Türk vatandaşlığı verildiği iddiası tamamen gerçek dışıdır ve hiçbir dayanağı yoktur. Bakanlığımızın Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin resmi sayıları ortadayken gerçekle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan sayıların gerçekmiş gibi kamuoyuyla paylaşılması iyi niyetle asla bağdaşmayan bir tutum olup dezenformasyon içerikli bu iddialara itibar edilmemesi önemle rica olunur.”

Editör: Alper Yetgün