Haber Merkezi

Ekmen, konuşmasında gazeteci Muhammed Vefa'nın X hesabından yaptığı bir paylaşımı gündeme getirerek, ülkenin büyük bir psikolojik buhran içerisinde olduğunu ifade etti. "Sadece 48 saat içerisinde ülke genelinde yaşanan vakalar, toplumsal psikolojinin ne kadar derin bir krizde olduğunu gözler önüne seriyor. İnsanlar mutlu değil, güven hissi trajik bir düşüş içerisinde. Güven hissini kaybeden insanlar, ya kendilerine ya da başkalarına zarar veriyorlar." dedi. Ekmen, psikolojik krizin birçok farklı toplum kesiminde farklı şekillerde ortaya çıktığını belirtti.

Geleneksel yöntemlerle yapılan tarhana raflardaki yerini aldı Geleneksel yöntemlerle yapılan tarhana raflardaki yerini aldı

İntihar vakaları ve şiddet olaylarındaki artış
Ekmen, intihar vakalarındaki artışın kaygı verici olduğunu belirterek, Batman'da son bir ay içerisinde 10'dan fazla intihar vakasının kaydedildiğini ifade etti. "İntiharlarla ilgili habercilik yasağı var; haberdar olmadığımız birçok intihar vakası ailelerin yüreğini yakıyor. Özellikle polis memurları, askerler, cezaevi görevlileri ve diğer yüksek stres altında çalışan memurlarımız arasında bu durum daha yaygın," dedi. Ekmen, bu durumun sadece kişisel trajedilerle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda toplumsal güvenliği de tehdit ettiğini belirtti.

Aile psikologu uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor
Ekmen, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na çağrıda bulunarak, 2015 yılında söz verilmiş olan aile psikologu uygulamasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. "Sağlık Bakanımız Sayın Kemal Memişoğlu, aile psikologu uygulamasını özel olarak ele almalı. Bu, ailelerin psikolojik sağlığını korumak adına hayati bir adımdır," dedi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a da seslenen Ekmen, aile danışmanlığı kadrolarında psikologlara öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Cezaevleri ve adliyelerde psikolojik destek hizmetlerinin yetersizliği
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a seslenen Ekmen, cezaevlerinde ve adliyelerde psikolojik destek hizmetlerinin yetersiz olduğunu belirtti. "Eğer ceza ve tevkif evlerinde, adliyelerde, buralara intikal etmiş şahıslarla ilgili tedbirleri doğru, zamanında ve planlı bir şekilde alırsak, başta kadına karşı şiddet, aile içi şiddet olmak üzere birçok meselede suçluların rehabilite edilmesi ve topluma kazandırılması yönünde çok önemli mesafeler alabiliriz," dedi.

Gençlerin ruh sağlığı için acil psikolojik destek ihtiyacı
Ekmen, özellikle gençler arasında artan ruhsal sıkıntılara dikkat çekti ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a çağrıda bulundu. "Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak, lütfen gençlerin içinde bulunduğu bu buhran haline karşı, Kredi Yurtlar Kurumu, Spor Genel Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl müdürlükleri aracılığıyla psikolog görevlendirmeleri yaparak bu gençlerin sıkıntılarının giderilmesi yönünde adım atınız," dedi.

Deprem bölgesinde artan psikolojik ihtiyaçlar
Ekmen, deprem bölgesinde artan psikolojik destek ihtiyacına da dikkat çekti. "İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Türkiye'nin ebeveynlik ve psikolojik haritası isimli bir çalışmasına göre, deprem bölgesindeki danışma ihtiyacı %330 oranında artmıştır. Bu talep artışı, her şeyin özetidir," dedi. Ekmen, devletin bu bölgelerdeki psikolojik destek hizmetlerini genişletmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomik zorluklar ve psikolojik etkiler
Ekmen, ekonomik sıkıntıların da psikolojik sorunları derinleştirdiğini belirtti. "Ekonomik zorluklar, işsizlik veya alınan maaşın yetersizliği, insanları intihara ya da saldırganlığa sevk ediyor. Devletin, özellikle bu durumda olan vatandaşlara yönelik psikolojik destek hizmetlerini artırması gerekiyor," dedi.

Sağlık, Aile, Adalet ve Gençlik Bakanlıklarına çağrı
Ekmen, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı bu konuda acil tedbirler almaya çağırarak, "Bu bakanlıklar, toplumun ruh sağlığını korumak için gerekli adımları atmalıdır. Devlet, vatandaşlarının mutluluğunu, güvenini ve huzurunu korumakla yükümlüdür," dedi.
Mehmet Emin Ekmen, TBMM'deki basın toplantısında Türkiye'nin içinde bulunduğu psikolojik buhranı ve buna bağlı olarak artan intihar ve şiddet vakalarını ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Ekmen, devletin bu konuda acil tedbirler alması gerektiğini vurguladı ve toplumun ruh sağlığını korumak adına daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ