Haber / S. Umut Çor

Bugün köy meydanında toplanan çok sayıda Değirmençaylı, köylerinde yapılması planlanan taş ocağına tepkilerini dile getirdi. Taş ocağının bölgeye vereceği zararın anlatılması için yapılan toplantıya CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da katıldı.

3-276Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahmet Ata köylerinin rant guruplarına peşkeş çekilmemesi için mücadele edeceklerini söyledi. ÇED sürecinin doğru işlemediğine dikkat çeken Ata, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir köy bırakmak için tüm bölge halkını taş ocağına karşı çıkmaya davet etti.

6F41F5B4 551D 4529 Ae32 4Bab9A98A98F

Ahmet Ata konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bizler umudumuzu kesmedik, yitirmedik ve hala mücadele etmek için bugün buradayız. Geleceğimizin uçuruma sürüklenmesine, gençlerimizin geleceğinin çalınmasına, Değirmençay ve diğer köylerimizde taş ocağı yapılmasına karşı durmak için buradayız. halkımızın daha çok fakirliğe sürüklenmesine, kaynaklarımızın kaybolmasına, Doğamızın tahrip edilmesine razı değiliz. Bu anlayışla; kadınlarımıza, erkelerimizle ve en önemlisi gençlerimizle mücadele edeceğiz.

Elektrik zammı halkın cebine uzanan devlet eli olmamalıdır Elektrik zammı halkın cebine uzanan devlet eli olmamalıdır

Ekmeğinize, aşımıza sahip çıkmak ve  daha yaşanılabilir bir Değirmençay için şimdi davamıza sahip çıkma zamandır...

6-192“DEĞİRMENÇAY'DA TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ"

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da taş ocağında kullanılan dinamitlerin su kaynaklarını yok edeceğini ya da yön değiştirmesine neden olacağını, bu sorunun bölge tarımını etkileyecek ciddi sonuçları olacağını belirtti.

Toplantıda söz alan CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır coşkulu bir konuşma yaparak Değirmençay’da taş ocağına izin vermeyeceklerini söyledi.

Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü: "Senin cebine para girecek diye biz burada toprağı yutup malımızdan mülkümüzden mi olacağız? Sana taş lazımsa Bozoğlu’nda var. Neden gitmiyorsun oraya? Neden gitmiyor biliyor musunuz nakliye para. Mazot para. Sen cebine 10 kuruş girecek diye 13 köyü rezil edeceksin öyle mi? yok öyle yağma.”

8-152Milletvekili Çakır’ın konuşmasını alkışlarla bölen Değirmençaylılar: “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz.” sloganları attı.

Çed raporunda yılda üretilecek olan 3.240.000 ton/yıl olan malzemeyi taşımak için kamyonlar günde 300 sefer yapacak.

Bu seferler için zaten dar olan Kocavilayet, Emirler ve Değirmençay'ın yolu kullanılacak.

günde 300 kamyonun köy içi dar sokaklardan geçmesi kaza riskini çok arttıracak. Bu kamyon seferleri çok ciddi toz ve egsozt kirliliği yaratacak.

7-165

Taş Ocağı ayrıca bölge köylerin içme suyu kaynaklarına da çok yakın yerde. Olası bir terslikte  Çukurkeşlik, Kayrakeşlik, Hacgediği, Turunçlu,  Değirmençay, Karahacılı, İnsi, Emirler ve Kocavilayet köyleri olumsuz etkilenecek.

Etkinlik sonunda toplantıya katılanlar 14 Nisan Pazartesi günü Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önündeki büyük protesto toplantısına davet edildi.

Editör: Umut Cor