Haber / Ceren Seyran İnan

Okullarda uygulanan İşgücü Uyum Programı’na dair açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube üyeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi. Eğitim-Sen adına açıklama yapan Özgür Saçkesen, okullarda temizlik ve hijyen konusunda tasarruf yapılamayacağını, yardımcı hizmet personellerinin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü söyledi. Öğrencilerin sağlığının düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Saçkesen, “Okullarda temizlik bir lüks değil, zorunluluktur. Bir çocuğun sağlıklı bir ortamda eğitim alması, en temel insan haklarından biridir. Fakat bu sorumluluğu yerine getirmek yerine, hükümet geçici ve güvencesiz çözümlerle bizi oyalıyor. Okullarımızda hijyen eksikliği nedeniyle yaşanacak salgın hastalıklar kapıda. Bu, sadece bugünün değil, çocuklarımızın geleceğinin sağlığıyla oynamak demektir. Geçici iş gücüyle değil, kadrolu ve güvenceli istihdamla bu sorun çözülebilir” dedi.

“Okullara ödenek ayırın”

İnsan hakları örgütleri: “Adalet Divanı tavsiye görüşünü uygulayın” İnsan hakları örgütleri: “Adalet Divanı tavsiye görüşünü uygulayın”

Okullarda temizlik ve hijyen konusunda denetimlerin yapılması konusunda velilere de iş düştüğünü belirten Saçkesen, “Çocuklarımızın sağlığını ve eğitim hakkını korumak hepimizin görevi. Veliler olarak, bu soruna sessiz kalmamalısınız. Okullarda hijyenin sağlanması, sağlıklı içme suyu ve her çocuğa bir öğün yemek sağlanması öğrencinin en temel hakkıdır. Her gün çocukların karşı karşıya olduğu bu sorunları çözmek için sesimizi yükseltmeliyiz. Eğer bugün harekete geçmezsek, çocukların geleceğini kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Eğitim bütçesinden kesintiler yapılmasını eleştiren Saçkesen, okullara gereken ödeneğin ayrılması gerektiğini belirtti.

“Çocuklarımızın sağlığı tehlikede”

Velilere ve eğitimcilere çağrı kapan Saçkesen şu sözlerle açıklamayı tamamladı:

“Bu sorunu hep birlikte sahiplenmezsek, çocuklarımızın sağlığı, eğitim hakkı ve geleceği daha da tehlikeye girecek. Veliler, öğretmenler, eğitim çalışanları. Gelin, hep birlikte sesimizi yükseltelim. Kamusal eğitim hakkını savunalım, çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim alması için mücadele edelim. Bu mücadele, yalnızca öğretmenlerin değil, tüm toplumun mücadelesidir. Geleceğimizi ellerine teslim ettiğimiz çocuklarımızın haklarını birlikte savunmalıyız. Eğitime bütçe, okullara ödenek talebimizi daha güçlü bir şekilde haykırmak için sizleri yanımızda görmek istiyoruz. Geçici çözümlerle değil, kalıcı politikalarla eğitimi koruyalım.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan