Haber / Hamdi Talaş

2023 – 2024 yılı eğitim ve öğretime verilen yarı yıl döneminde bir araya gelen Eğitim-Sen, Türkiye’nin eğitim üzerindeki sorunlarını kamuoyuna haykırdı.

Eğitim Sen söz konusu açıklamalarında; öğrencilerin yeterli beslenememesi, ataması yapılmayan öğretmenler, sözleşmeli öğretmenler, kalıcı yaz saati uygulaması, özel okul yapılaşması ve vakıfların eğitime katılmasına yönelik konulara değinirken Milli Eğitim Bakanlığı’na da karnesini sundu.

Cemaat Vakıflarına Destek – 100

Öğretmene Değer Verme – 5

Laik, Bilimsel ve Anadilde Eğitim – 0

Kamu Okullarına Ödenek – 5

MESEM’ler İle Çocuk Emeği Sömürüsü – 100

Eğitimin Ticarileştirilmesi – 100

Özel Sektör Öğretmen Hakları – 5

Ücretli Öğretmen Sömürüsü – 100

Öğrencilere Ücretsiz Yemek Sunma – 5

Demogratik Yönetim Süreci – 5

Eğitim-Sen Şube Mali Sekreteri Saffet Ayıcı’nın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği karneyle birlikte, Tekin’in sınıfta kaldığı belirtildi.

“EĞİTİMDEKİ SORUNLARI ZİRVEYE ÇIKARTTILAR”

Eğitim-Sen adına basın bültenini okuyan Eğitim-Sen Şube Örgütlenme Sekreteri Özgür Saçkesen, iktidarı eğitimdeki bozulmaların sebebi olarak gösterirken eğitimdeki sorunları şu şekilde açıkladı:

Türkiye’de çocuklar okula aç gitmekte, yeterli beslenememekten kaynaklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri sağlıklı olmamaktadır. Yine çocuk ve gençlerimizi eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlar sürmektedir.

Siyasi iktidarın, eğitim alanında uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin bütün kademelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ÇEDES benzeri proje ve protokoller, başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemeyi sürdürmektedir.

Türkiye'de özel öğretimin örgün eğitim içindeki payı 2002’de yüzde 1,9 iken, 2023’te yüzde 9,3’e yükselmiştir. Özel okulların devlet okullarına oranı ise yüzde 23,5’a ulaşmış durumdadır.

Öğretmen açıkları, mülakata ve arşiv araştırmasına dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması sürmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ‘eşit işe eşit ücret’ uygulamasına aykırı adımlar atılmış, aynı işi yapan öğretmenler kariyer basamakları üzerinden faklı ücretlendirilerek ayrıştırılmıştır. Bugüne kadar KPSS’ye giren her 100 öğretmenden 85’inin ataması yapılmamış, ataması yapılmayan öğretmenlerin sadece yüzde 15’inin ataması gerçekleştirilmiştir. Yeterli öğretmen ataması yapılmadığı için ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin çözüm bekleyen sorunları olarak geçtiğimiz öğretim yılına damgasını vurmuştur.

Elektrik şirketlerinin karını arttırmak amacıyla hayata geçirilen kalıcı yaz saati uygulaması 7 yıldır sürmektedir. Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle öğrencilerimiz gün doğmadan, zifiri karanlıkta uyanıp evden çıkmak zorunda kalmaktadır. Benzer şekilde akşam geç saatlerde eve dönmektedir.”