Özel Haber

COVID-19 virüsünün mutasyonlarına dair bilgiler yenileniyor

Bilim insanları pandemi koşullarının yaşanmasına neden olan COVID-19 virüsünün varyantları hakkında yeni bilgiler edinmeye başladı. Mutasyon geçiren varyantlar hakkında yeni bilgiler ABD’den geldi.

Abone Ol

Haber / Yavuz Arslan Karakoç

COVID - 19'un KP3 veya LB.1 adlı varyantlarının yayılma hızına dair araştırmalar devam ediyor. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu varyantların yeni bir pik yapma noktasına geldiğini ifade etti. İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, uyarılarda bulunurken yayılmasına dair bilgileri de aktardı. COVID-19’un mevsimsel bir hastalık olmadığını, kış hastalığı olarak nitelendirilemeyeceğini belirten Yavuz, virüsün yaz mevsiminde ‘muhtemelen JN1 soyundan KP3 veya LB.1’ varyantıyla yükselişe geçebileceği konusunda uyardı.

Yaşlıları, gebeleri, ağır hastalığı olanları maske takmaları ve kalabalıklardan olabildiğince uzak durmaları konusunda uyaran Yavuz, “Doğrudur, çok sıkıcı ve acı, ama gerçek” dedi. COVID-19’un en bulaşıcı varyantlarından biri olduğu hakkında bilgiler verilirken, ABD’de yayılma hızının yüksek olduğu belirtiliyor. Son zamanlarda ABD'nin 21 eyaletinde atık suda "çok yüksek" SARS-COV-2 virüs düzeyleri gözlemlendi.