Haber/ Ceren İnan

Yaz ayları boyunca yüksek hava sıcaklıkları ve insan kaynaklı ihmaller nedeniyle artış gösteren orman yangınları vakaları yıkıcı boyutlara ulaşırken, Akdeniz Bölgesi’nin de iklim şartları orman yangınlarına dair ihtimallerin artmasına neden oluyor.

Orman yangınlarına dair genel bir değerlendirme yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, “Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık beş kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan zarar gördü” diyerek Akdeniz Bölgesi için de uyarılarda bulundu.

Orman dışı alanlarda çıkabilecek yangınlara dikkat

1-21 Haziran döneminde geçen yıl orman dışı 155 yerde, bu yıl ise 551 orman dışı noktada yangınların görüldüğünü dile getiren Can, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ay bazında sıcaklık verilerine baktığımız zamanda Akdeniz Bölgesi’nde yangınların sıkça yaşandığı Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan sıcaklıklar Haziran ayında yaşadığı ve yaşanan bu sıcaklık değişimleri ile birlikte orman yangınlarının sayısında ve etki düzeyinde artış yaşandığını söyleyebiliriz” dedi. Tarım arazileri ve çöp alanlarında çıkan yangınlara dikkat çeken Sinan Can, “Bu yaşanılan artış sadece ormanlar ile sınırlı kalmamak ile birlikte tarım arazileri ve vahşi çöp sahaları gibi hassas alanlarda da yaşanma potansiyeli taşıdığını ifade etmek yanlış olmayacaktır” diyerek orman dışı alanların risklerini de işaret etti.

“Bütüncül afet yönetimi döngüsüne geçilmesi önemli”

Covid'in XEC varyantında yeni bulgular Covid'in XEC varyantında yeni bulgular

İklim değişikliğinin Akdeniz havzası üzerindeki etkilerine değinen Can, bölge ikliminin tropikalleşme evresi içinde olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“İklim değişiyor. Türkiye ve Akdeniz Havzası tropikalleşme evresi içerisinde olduğunu yapılan araştırmalar sonucunda ifade etmek mümkün. Bölgemizin iklimi tropikalleşirken mevcut doğal ekolojik özelliklerimizde de bazı değişiklikler meydana gelmesi beklenen durumdur. Bu açıdan sıcaklık artışları ve değişimleri ile iklim değişikliğine adaptasyon sürecinin hızlanması, somut adımların atılması ve bu adaptasyon sürecinde orman yangınları gibi önemli afetlerin yaşanmaması içinde toplumun tüm kesimleri ile birlikte bütüncül afet yönetimi döngüsüne geçilmesi son derece önemlidir”

Muhabir: Ceren Seyran İnan