Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nda borçlanma yetkisinin kullanımına dair oylama yürüten Başkan Seçer, MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İlker Yalçın’ın Cumhur İttifakı adına verdikleri destek sözlerine teşekkür ederek raysistemler ve projeler hakkında kredi kullanma konusunda açıklama yaptı.

Kamuoyunu aydınlatmak istediğini belirten Başkan Seçer, “Öncelikle bugün 3 milyar 507 milyon 990 bin TL’lik metro projesiyle ile ilgili borçlanma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda bize ayrılan bir borçlanma limiti olduğunu belirtmek isterim. Bu parayı henüz bazı aşamaları var ki borçlanabilelim. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazıyı gönderdik. Bu oradaki izne bağlı. Komisyonumuza teşekkür ediyoruz. Borçlanma yetkisini tarafıma verdi. Sizler de oy birliği ile kabul edeceksiniz eminim. Ama asıl iş Hazine Bakanlığı’nda bu işin onaylanması” dedi.

9. CNR Mersin Kitap Fuarı için geri sayım başladı 9. CNR Mersin Kitap Fuarı için geri sayım başladı

“Artık hızlanalım”

Geçmiş yıllarda aldıkları borçlanma yetkilerinde bakanlık onayı konusunda sorun yaşadıklarını ifade eden Seçer, para piyasalarındaki durumdan da bahsederek, “2021’in ağustos ayında o günkü yatırım programındaki 900 milyon TL borçlanma yetkisini meclisten aldık. Hazineye gönderdik. O dönemden bugüne 3 bakan geçti. Bir yıl öncesinde şu anki Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Şimşek, yeni bakan olduğunda İstanbul’u, İzmir’i ve Mersin’i imzaladı. Biz de kredi aramaya çıktık. Para piyasaları allak bullak, seçim atmosferi vardı. Biz Mersin halkını kandırmadık. Kandırmayacağız. Yerel seçimler geliyor biz çalışmalarımızı yaptık. Olumlu görüşmeler yürüttük. Asya Kalkınma Bankası ile olumlu görüşmeler yaptık. Kalkınma bankalarıyla görüşüyoruz maliyeti daha ucuz olduğu için. Biz hazırlığı yaparken ‘bir seçim geçsin’ dediler. Şimdi seçimi kazandık. Onlar da rahatladı. Ama para piyasalarındaki sıkıntı ya da Türkiye’ye bakış açısı devam ediyor. Olumsuz bir bakış açısı var. Biz şu an bunun çabasını gösteriyoruz. Bir yandan borçlanmaya gayret edeceğiz, eğer bu izni alabilirsek. Az önce altyapı yatırımlarında destek isterken şimdi bunu da katıyorum. Umut ediyorum. Birkaç gün sonra beni kredimi onaylamıyorlar demek istemiyorum. Artık hızlanalım” dedi.

“Eski Otogar-Şehir Hastanesi-Yeni Otogar hattını beraber yürüteceğiz”

Projelerin detaylarına dair açıklamalar yapan Seçer, projenin ağır ve maliyetli bir proje olduğunu dile getirdi. “Her şeye rağmen burada ilk kez bir şey açıklamak istiyorum. Bizim sadece 13,5 kilometrelik yeraltı metrosu projemiz yok. Bu en ağır bir proje. Bu çok maliyetli bir proje. Mersin ölçeğinde bir şehir için de, bir belediye için de çok büyük bir proje. Ben farkındayım. Ama biz bu 5 yılda boş durmadık” diyen Seçer, raylı sistem hatlarına dair şu açıklamaları paylaştı:

Üniversite tramvayı 11 kilometre ve daha rahat sistemler. Düşük maliyetlere yapılır. Yine 11 kilometre Akdeniz ilçesinin, Toroslar ilçesinin içinden geçip buradan, Siteler’den Mersinli Ahmet Caddesi’nden, Şehir Hastanesi’nden, otogara uzanacak hafif raylı sistem projesini tamamladık. İzinlerin aldık. 3. proje Tarsus Travmayı. Şu anda onay aşamasında. Ama Mersin merkezdeki üniversite travmayı ve ilçelerden geçecek hattaki hafif raylı sistem için önümüzde tek bir süreç kaldı. Eğer kredi kullanacaksak aynı aşamadan geçecek. Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı’ndan onay alacak, yatırım programına girecek. Eğer öz kaynak ayırıp yapacaksak ihaleye çıkabiliriz. Bu projeler 5 yılımızı aldı. Şu an halihazırda 45 kilometrelik raylı sistem projemiz var. Bugün ben varım yarın başkası sürdürür. Biz tedbirli olduk. 5 yıl oturmadık. Mersin’in ulaşımı konusunda çalıştık. Mersin metrosunun ana istasyonu olan Eski Otogar-Şehir Hastanesi-Yeni Otogar hattını mutlaka beraber yürüteceğiz. Amacımız şu Mersin halkına verdiğimiz sözde durmak. Ne yapıp ne edip raylı sisteme bindirmek. Mutlaka bunu başaracağımıza inanıyorum.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan