Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nda oylamalar arasında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, e-Haciz ve SGK borçları konusunda açıklamalarda bulundu. e- Haciz işlemlerinden birkaç gün öncesine kadar tüm ödemeleri programladıklarını aktaran Başkan Seçer, önceki dönemlerde belediye başkanlığı yapanların da usulleri bildiğini ve belediyelerin finansman kullanamadığı için borçlanabildiğini söyledi. Borçlara dair af ve yapılandırma konularında programlama yaptıklarını ifade eden Seçer, “Bu AK Partili, CHP’li ya da MHP’li fark etmiyor. Belediyeler borçlarını biriktiriyor rahat finansman kullanamadığı için. Son bir af geliyor. Şöyle bir af, faizlerinde hafifletme gibi bir yapılandırma yapıyorlar. Ama bu arada para ödeniyor. Örneğin, bu hadise çıkmadan yaklaşık 1 hafta önce arkadaşlar bana dedi ki; ‘Vergi dairesi ve SGK birikti biraz orayı azaltalım, daireden de bize talep var. İncitmeyelim çünkü karşılıklı anlaşmayla gidiyoruz.’ Emin olun gelen aylık paramızı da programlamıştık” dedi.

“Borç stoğumuzda ciddi bir azalma var”

Var olan borçlarda düzenli bir azalma sağladıklarını söyleyen Başkan Seçer, borç bilgilerini aktararak, “Ben banka kredisi kullandım. Toplamda 280 milyon lira. 250 kullandık 30’unu da gelirlerimizden verdik. Ödedik. 190 milyon SGK’ya ödedik. 90 milyon da vergi dairesine ödedik. Borçlarda bir azalma olsun, her ay böyle azalma olsun diye. Herkes gibi bizde bekliyoruz ki eylül ayında bir yapılandırma olacak. Bu bizim başımıza geldi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin emin olun ciddi bir borcu yok. Bizim öyle ciddi bir borcumuz yok. Bakın mukayese açısında söylüyorum. Her zaman söylediğim bir şey vardı. Belediyenin 1 Nisan’da 400 milyon dolar borcu vardı. TL karşılığı dolar. Şu anda 155 milyon dolar borcu var. MESKİ’nin 136 milyon dolar borcu vardı şu anda 144 milyon dolar borcu var. 8 milyon dolar bir artış var. Bu kadar yatırımdan sonra. Kümülatif de bizim her iki kurumumuzun 299,5 milyon dolar borcu var. Yani 237,5 milyon dolar azalma var. 5 yılda finansmanda, borç stoğumuzda bir azalma var” dedi.

“Bizim toplam borcumuz 1 milyar 359 milyon dolar”

Gündemde olan söylemlere dair konuşan Başkan Seçer, belediyenin borcunun ciddi bir miktarda olmadığını belirterek toplam borç miktarını şu sözlerle açıkladı:

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

“Bizim SGK ya da vergiyle ilgiyle ilgili aman aman, dünya kadar borcu var gibi bir şey yok. Yapılandırılmış dahil büyün iştiraklerin, Denizkızı dahil, Kültür A.Ş. dahil, İmar A.Ş. dahil hepsini katıyorum. Bizim toplam borcumuz 1 milyar 359 milyon dolar. Bütün borçların kümülatif olarak toplamı bundan ibarettir. Bu kadar büyük montanlı insanın çalıştığı bir belediye için, geliri, yıllık bütçesi 30 milyarın üzerinde olan bir belediye için bu borç çok önemli bir rakam değildir.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan