Özel Haber

Asbest hem işçileri hem de doğayı zehirliyor

Mersin Çevre Platformu, Mersin Limanı’nın genişletilmesiyle ilişkili ‘asbest’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, asbest malzemelerinin gerek üretiminde gerekse de sökümünde çalışan işçilerin ciddi zararlar görebileceği savunuldu.

Abone Ol

Haber / Barış Çoban

Mersin Çevre Platformu, çevirim içi olarak “Asbest’ konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantı, Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. İzzet Çalış, Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Sibel Ünlü, Çevre Platformu bileşenleri ve İSAF (İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu) ve Asbest Söküm Uzmanları Der. Bşk. Mehmet Şeyhmus Ensari ile Asbest Söküm Uzmanı Kenan Yıldız’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantıda, “Asbestli malzemelerinin gerek üretiminde, gerekse de sökümünde çalışanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda farkında olmadan bu maddeye maruz kalabilirler.

Liman genişletme amacıyla yapılan deniz dip tarama çalışmalarında zeminde (Krizotil Asbest) beyaz asbest olduğu ÇED raporunda belirtilmiştir. Gemilerin rıhtıma yanaşabilmesi için deniz derinliğinin arttırılması amacıyla yapılan deniz dip tarama ile toplanan hafriyatın içerdiği asbest ilk olarak faaliyeti yürüten ve alanda bulunan çalışanların güvenliğini tehlikeye atıyor. Aynı zamanda asbest içeren hafriyatın çıkarıldığı yerden 1-2 kilometre uzakta denize gelişigüzel bırakılması ile asbestin suya karışması ve geniş alanlara yayılması ile deniz canlıları başta olmak üzere insan sağlığını tehdit etme potansiyeli taşıyor” denildi.