Haber / Gülsen Kaya

Kurban Bayramı’na bir gün kala Mersinliler alışveriş için sokaklarda olsa da esnaf işlerin durgunluğundan şikayetçi. Alanya Sokağı’nda mikrofon uzattığımız esnaf arife günü olmasına rağmen alışverişe çıkan vatandaşların alım gücünün düştüğünü söyledi. Her geçen yılın bir önceki yılı arattığını vurgulayan esnaf, ekonominin bayram alışverişini de vurduğunu belirtti.

Mersin’de vatandaşlar günlük alışverişlerini yapmaya devam ederken esnaf da vatandaş da ekonomiden dolayı alışveriş yapamadığını söyledi. Bayram öncesinde son üç günün daha hareketli geçeceğini düşünen esnaf, bekledikleri hareketlenmenin yaşanmadığını iletirken, bayram heyecanının geçmiş yıllardaki gibi olmadığını anlattı.

Alanya Sokağı’nda aktarlık yapan esnaf Murat Köseoğlu, bekledikleri satışların bayram öncesi yaşanamadığını aktarırken, bayrama üzgün girdiklerini söyledi. “Arife günündeyiz ancak insanların alım gücü olmaması bizim işlerin de vasat durumda olmasına neden oluyor. O yüzden çok çok üzgünüz. Bayramda biz de kurbanlık kesmek istedik ancak gücümüz yetmediğinden onu da teğet geçtik” dedi.

“Küçük esnaf zar zor geçiniyor”

Vatandaşların alışveriş gücünün her sene daha da düştüğünü söyleyen halk pazarı esnaflığı yapan Ramazan Ergenekon ise, “Büyükşehirler bir şekilde yolunu buluyor, iyi kazanıyorlar ama buradaki esnaf öyle değil. Kiralar yüksek, sigortalar yüksek esnaf zar zor geçiniyor” diyerek küçük esnaf olarak ekonomik şartların en çok onları vurduğunu iletti. Geçmiş yollarda geçinebildiklerini aktaran esnaf, günümüz şartlarında sadece günü kurtarmak için çalışabildiklerini vurguladı.

“Tam iş yapma zamanımızdı ama millette para yok”

“0000 Km” 1 Kasım’da vizyonda “0000 Km” 1 Kasım’da vizyonda

Kurban Bayramı öncesi dükkanının önüne seyyar şekilde bıçak bileme tezgahı kuran esnaf Mustafa Çınlar da, tam iş yapma zamanlarının bu vakit olması gerektiğini belirtirken, arife gününde işlerin açılmasını beklediklerini ancak vatandaşların dükkana uğramadıklarını iletti. “Millette para yok, memleket yandı, bitti, kül oldu. Ben emekliyim ama çalışmak zorundayım” diyen Çınlar, vatandaşların düştüğü zor durumların ekonomik şartlardan kaynaklandığını söyledi.

Alanya Sokağı’nda alışverişler devam ederken, vatandaşların bayram hazırlığının geçmiş yıllardan farklı olması esnafların yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. Mersin’in en hareketli alışveriş noktalarından biri olan Alanya Sokağı’nda bayram günleri içerisinde rağbetin biraz daha artması bekleniyor.

Muhabir: Gülsen Kaya