Özel Haber

Afrika’yı acil durum ilanına getiren Maymun Çiçeği nedir? Nasıl yayılıyor?

Afrika ülkelerinde hızla yayılan Maymun Çiçeği hastalığı Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin acil durum ilan etmesine neden oldu.

Abone Ol

Haber / Ceren İnan Seyran

Son yıllarda özellikle Afrika ülkelerinde ciddi artış gösteren Maymun Çiçeği hastalığı 2024 yılının başlarından itibaren Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yayılış gösteriyor. Mpox virüsü olarak bilin Maymun Çiçeği hastalığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 13 bin 700’den fazla kişide görülürken, 450’den fazla ölüme neden oldu. Uzmanlara göre virüsün en tehlikeli varyantı yayılıyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Afrika ülkelerinde hızla yayılan Maymun Çiçeği (Mpox) virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilanını yaptı. CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre; Ocak ayından 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalandı, 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçti. Virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere 517 kişi yaşamını yitirdi.

Maymun Çiçeği nedir?

Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu Maymun Çiçeği hastalığı insanlarda, memeli canlılarda, omurgalılarda ve eklembacaklılarda konakçı görevi görüyor. Variola virüsü varyantının çiçek hastalığına neden olduğu bilinirken, aşılama ile bu varyanta çözüm üretildi. Maymun çiçeğinin klinik bulguları çiçek hastalığıyla bazı benzerlikler taşısa da çiçek hastalığına göre daha zor bulaşma durumunun olduğu biliniyor.

Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanının bulaşması, vücut sıvısı, mukoza, enfekte olmuş kişilerin kişisel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması gibi yollarla bulaşan virüs, yakın temasla etkisini arttırıyor. Başlangıçta ayırt edilemeyen semptomlara sahip olan hastalık vücutta yorgunluk, ateş, baş ağrısı, solunum zorluğu gibi belirtiler gösteriyor.