Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Haber / Ceren Seyran İnan

Yurtdışından yapılan alışverişler hakkında yeni düzenlemeler yapılarak Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni düzenlemeyle yurtdışından alınan ürünlerde vergi oranlarında değişiklikler yapıldı. Düzenleme sonrasında yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yapılan siparişler sonrası ürünlere gelen vergi oranı yüzde 18'den yüzde 30'a yükseltildi. AB dışındaki ülkeler içinse bu oran yüzde 30’dan 60’a yükseltildi.

Düzenleme en çok küçük miktarlarda ucuz alışveriş yapanları etkiledi. Popüler olan ucuz alışveriş imkanı sunan alışveriş sitelerine rağbet fazlayken yeni düzenlemelerin bu ilgiyi azaltması bekleniyor. Özellikle küçük bütçeli alışverişler yaparak yurtdışından ürün getirmeye çalışanlar için olumsuz etki yaratacak. Düzenlemeye göre, yurt dışından hızlı kargo yoluyla bireysel kullanıcılar için gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyaların vergilendirilme şeklinde önemli değişiklikler yapıldı. Kıymeti 30 Euro’yu geçmeyen eşyalar için Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler yüzde 30, diğer ülkelerden gelenler yüzde 60 vergiye tabi tutulacak. 

Yurtiçinde yüksek olan fiyatlara yaklaşacak olan oranlar yüzde 20’lik bir vergi artışı ile gerçekleşecek. Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan