Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sümbül: “Okullar, sağlıksız ortamlarda açıldı” Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sümbül: “Okullar, sağlıksız ortamlarda açıldı”

Haber / Ceren Seyran İnan

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) açıkladığı raporla yoksulluk sınırı seviyeleri belirlendi. Tek başına yaşayan biri baz alındığında bu tutar 30 bin TL’nin üzerine çıkarken, bu sayı aileler için değişiyor. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması 19 bin 44 TL olarak açıklandı. Eğitim, sağlık, barınma gibi kalemler eklendiğinde ise tutar 65 bin 874 TL’ye ulaşıyor.

Minimum tutarlar esas alındı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve düzenli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Haziran 2024 için 19 bin 44 lira olarak hesaplandı. Hesaplamada bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğuna dikkat çekilirken, açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 65 bin 874 lira olarak gerçekleşti. Raporda zorunlu harcamalar dikkate alınırken, sağlıklı biçimde beslenme, barınma gibi koşulların sağlanması esas alındı.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarının ise 65 bin 874 lira olarak hesaplandığı vurgulandı. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını sürdürmesi için yapması gereken harcamalarının toplam tutarının ise en az 30.604 lira olduğu kaydedildi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan