Haber Merkezi

Sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin eylül ayında yüzde 11 artışla 98,8 milyon dolar ihracata imza attığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 37 oranla en güçlü desteği verdiklerini ifade etti. Başkan Ferhat Gürüz, “Türk yaş meyve sebze sektörü olarak eylül alında 329 bin 215 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bu ayda en çok üzüm, domates ve incir ihraç ettik. Üzümde 41,9 milyon dolar, domateste 41,6 milyon dolar, incirde 36,4 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Bu ürünleri limon, şeftali, biber, elma, armut, patates ve nar takip etti. Eylül ayında ihracat hacminde en yüksek güçlü artışları patates, karpuz ve narda yakaladık.  Yüzde 495 artışla 8,4 milyon dolarlık patates, yüzde 199 artışla 2,2 milyon dolarlık karpuz, yüzde 150 artışla 7,1 milyon dolarlık nar ihraç ettik.” diye konuştu.

“RUSYA, IRAK VE ALMANYA LİDER PAZARLARIMIZ”

Eylül ayı yaş meyve sebze pazarında yüzde 40,5 pay ile Avrupa Birliği’nin ilk sırada yer aldığını, Orta Doğu ülkelerinin yüzde 25,7 ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun ise yüzde 21,2 payı bulunduğunu kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, yılın 9’uncu ayındaki sektör ihracatını ülkelere göre değerlendirirken şunları söyledi: “Eylül ayında en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde 38,4 milyon dolar değer ile Rusya birinci, 34,1 milyon dolar değer ile Irak ikinci ve 29,1 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada yar aldı. Bu ülkeleri Romanya, Suriye, Ukrayna, Polonya, Suudi Arabistan, Hollanda ve Birleşik Krallık takip etti. Eylül ayında ihracat hacminde en güçlü artışları Suriye, Dubai, İtalya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yakaladık. Suriye’ye yüzde 746 artışla 15 milyon dolar, Dubai’ye yüzde 310 artışla 2,9 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 87 artışla 3,3 milyon dolar, Polonya’ya yüzde 80 artışla 10,1 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 80 artışla 3,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”

“FUARLARDA KALİTELİ TÜRK MALI ALGISINI GÜÇLENDİRDİK”

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı topyekûn mücadele başlatıldı Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı topyekûn mücadele başlatıldı

Yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek ve pazar çeşitliliğini artırmak için önemli hamleler yaptıklarının altını çizen Başkan Ferhat Gürüz, 4-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuarı’na ve 17-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen World Food Moscow Fuarı’na milli katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuarı’nda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin organizasyonu ile oluşturulan Türkiye pavilyonunda ihracatçı firmaların ürünlerini tanıttıklarını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Geniş bir alanda yer alan Türkiye pavilyonunda taze sıkılmış elma, nar, limonata ve portakal suyu ikramları ile Türk meyvelerinin tadımını yaptırdık. Türkiye pavilyonunun fuardaki başarısı, Türk ürünlerinin uluslararası arenada tanıtılması ve yeni pazarlar yaratılması açısından önemli bir adım oldu. Türkiye pavilyonunu ziyaret eden Hong Kong Başkonsolosu Sayın Kerim Sercan Evcin ve Hong Kong Ticaret Ataşesi Sayın Dinçer Tatlıoğlu ile bölgedeki ihracat potansiyeli hakkında istişarelerde bulunduk.” diye konuştu.

“MOSKOVA’DA TÜRKİYE PAVİLYONU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI”

Rusya’nın en prestijli ve köklü uluslararası gıda fuarlarından biri olarak kabul edilen World Food Moscow Fuarı’nda Türkiye’den birçok firmanın ürünlerini tanıtıp ihracat köprülerini güçlendirdiğini dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Stant tasarımları ile göz dolduran Türkiye pavilyonumuz bu sene de büyük beğeni topladı. Videowallde Türkiye’nin yaş meyve sebze üretimindeki gücünü yansıtan ürünler ile hazırlanan reklam filmi yansıtıldı. Böylece Türk yaş meyve sebze ürünlerinin tanıtımını sağladık. Fuar ziyaretçilerinin ilgisini çekmek ve Türkiye pavilyonuna olan ilgiyi artırmak için VR oyun etkinliği tasarlandı. Oyun içeriğinde Türkiye’nin en çok ihraç ettiği mandalina, domates, limon, biber, şeftali, üzüm, elma, portakal, incir, kiraz, nar, kayısı ve greyfurt kullanıldı. Oyuna katılan ziyaretçiler, ağaçlardan topladıkları ürünlere göre puan kazanırken eğlence ve heyecan dolu dakikalar yaşadı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Sayın Tanju Bilgiç, Moskova Ticaret Başmüşaviri Sayın Çiğdem Şamiloğlu Erkoç ve Ticaret Müşaviri Sayın Ahmet Onur Öztürk pavilyonumuzu ziyaret etti. Diplomatlarımızla istişarelerde bulunup Rusya pazarındaki fırsatları kapsamlı şekilde değerlendirdik.”

Kaynak: HABER MERKEZİ