Özel Haber

Yargıtay’dan cam balkon kararı

Uzun süre netlik kazanamayan cam balkonların yasak olup olmadığı konusunda yasal şartlar, Yargıtay tarafından belirlendi.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Cam balkon uygulaması balkonlarında uzun zaman geçiren, balkonlarını odalarına dahil etmek isteyen, koruma odaklı düşünen ev sahipleri için tercih edilen bir yöntem oluyor. Özellikle pandemi döneminde evde kapalı kalan insanlar, balkonlarında fazla vakit geçirmeyi seçtikleri için bu uygulamayı kullandılar. Ancak apartmanlarda sorunlar, şikayetler, anlaşmazlıklar yaşandı. Yapılan şikayetlerin yargıya taşınması sonrasında Yargıtay belirsizliğe son vermek için adım attı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı ile cam balkon uygulaması konusuna netlik kazandırıldı. Davacı, davalının projeye aykırı olarak kapattığı balkonun eski haline getirilmesini talep etmiş, mahkeme ise davanın reddine karar vermişti. Ancak Yargıtay, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesine atıfta bulunarak, kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu koruma yükümlülüğü olduğunu ve bu tür değişikliklerin tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamayacağını vurguladı.

Aynı zamanda PVC kaplama kullanılması konusunda proje kapsamında geçerli izinlerin alınması şartının göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı. Karar sonrasında cam balkon yaptırmak isteyenlerin belli adımları izleyerek, hareket etmesi gerekiyor.

Söz konusu adımlar şu şekilde:

•Cam balkon yaptırmadan önce apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini almak zorunludur.

•Yapılacak tadilatların binanın projeye uygun olması gerekmektedir.

•Bu tür değişiklikler yapmadan önce bir hukuk danışmanından bilgi almak faydalıdır.