Akdeniz’de hava sıcaklığı düşüyor Akdeniz’de hava sıcaklığı düşüyor

Haber / Ceren Seyran İnan

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engelleri önceki yıllarda da Sanal Özel Ağ (VPN) kullanımına dair konuları gündeme taşımış, kullanıcılar giriş engelini bu yolla aşmaya uğraşmıştı. Instagram’a gelen erişim engeli VPN kullanımını tekrar gündeme taşıdı. Kullanıcılar VPN uygulamalarına hızlı bir geçiş yaptı. Ancak uzmanlar VPN kullanımı konusunda siber güvenlik ile ilgili risklere dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıllarda çıkan “VPN veri sızıntısı ‘200 milyon kullanıcının verileri sızdırıldı” gündemlerine dikkat çeken uzmanlar, internet trafiğinin izlendiğini, arama motorlarına yazılan her şeyin kayıt altında olabileceğini belirtti. Özellikle ciddi karlar barındıran bir sektör haline geldiğini söyleyen siber güvenlik uzmanları piyasada birçok VPN uygulaması olduğunu, bu uygulamaların ucuz yolla veri toplayıp reklam şirketlerine sattığını öne sürüyor.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konu hakkında uyarıları yinelerken, risklere şöyle açıklık getiriyor:

“Gizlilik sorunları: Ücretsiz veya güvenilir olmayan VPN sağlayıcıları, verilerinizi toplayabilir ve 3. şahıslarla paylaşabilir. Bu durum, kişisel bilgilerinizin kötüye kullanılmasına yol açabilir.

Güvenlik açığı: Kötü amaçlı yazılımlar içeren VPN uygulamaları, cihazınıza bulaşabilir ve verilerinizi çalabilir.

Yavaş bağlantı: Bazı VPN’ler, internet bağlantınızı yavaşlatabilir ve Instagram deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.

Hukuki sorunlar: Bazı ülkelerde VPN kullanımı yasal sınırlamalara tabi olabilir.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan