Haber / Barış Çoban

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre Roblox Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin 7 Ağustos 2024 tarihli kararıyla kapatıldı. Uygulamanın kapatılmasıyla milyonlarca oyunsever duruma tepki gösterdi. "Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir." diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kararın çocuklara uygun içerikler olmaması nedeniyle alındığını belirtti.

Roblox, 2006 yılında piyasaya sürülmüş bir çevrimiçi oyun ve oyun geliştirme platformu. Roblox portalında oyunlar listelenir ve popülaritesine göre sıralanır. Onlarca farklı oyun tarzındaki oyunlar arasından seçim yapılarak oynanabiliyor. 3 boyutlu resim tuvali olarak betimlenen Roblox’ta oyuncular bu resmi kendileri tamamlıyor. Çevrimiçi bir platform olan bu oyun evreninde oyuncular birbirleri ile arkadaşlık kurabiliyorlar ve sohbet edebiliyorlar. Aralarında takımlar kurup oldukça eğlenceli saatler geçirmeleri söz konusu.

Çocuklar için istismar içerikli kelimeler ya da cümlelerin engellendiği bilinen Roblox’un kapatılması hakkında açıklama yapan yetkililer, “Çok küçük bir kullanıcı grubunun kasıtlı olarak kuralları ihlal ettiğini biliyoruz. Engellemek için de büyük çaba sarf ediyoruz” dedi.

Instagram ve Wattpad uygulamalarından sonra kapatılan Roblox’un açılıp açılmayacağına dair bir açıklamaya yer verilemezken kullanıcılar sosyal medyada tepki göstermeye devam ediyor.

Muhabir: Barış Çoban