Mersin’in de aralarında bulunduğu 44 ilde “Narkoçelik-39” operasyonları Mersin’in de aralarında bulunduğu 44 ilde “Narkoçelik-39” operasyonları

Haber / Ceren Seyran İnan

Her Çarşamba günü ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ diyerek eylem yapan sağlık çalışanları 18. haftasında Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplanarak açıklama düzenledi. Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen’in ortaklaşa düzenlediği eylemde açıklamayı Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış yaptı.

Bu hafta TBMM’de Yeni Vergi Paketi’nin konuşulacağını hatırlatan Çalış, “Yeni vergi paketi içinde maalesef çalışanların vergi yükünü azaltan bir madde yok. Vergi paketi emeğiyle geçinenlere yeni ek vergiler getiriyor. Haftalardır sağlık çalışanlardan alınan yüksek vergi oranlarının düşürülmesi için sağlık birimleri önlerinde yaptığımız basın açıklamalarına kayıtsız kalan hükümet, emeğiyle geçinen halkın vergi yükünü artırmanın programını hazırlıyor” dedi.

Sağlık çalışanları olarak kendilerinin ve muayene ettikleri hastalarının gün geçtikçe ekonomik kayıp yaşadıklarını savunan Çalış, “Toplumun da sesi olma sorumluluğumuz gereği 18 haftadır alanlarda taleplerimizi yineliyoruz. Yoksulluk rakamlarını yazmaktan, hükümetin TÜİK’in aldatıcı gerçek olmayan oranlara göre çalışanlara yaptığı komik ücret artışlarını dile getirmekten usandık” diyerek emekçi kesimlerin giderek yoksullaştığını açıkladı.

Hükümete seslenerek sağlık çalışanlarının içinde bulundukları durumu ifade eden İzzet Çalış, şu soruları sordu:

“Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?

Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?

İhbarcılığı adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?

Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?

Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?

Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?”

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak talepleri Meclis’e ulaşana dek eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Çalış, “Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alın” dedi.  

Muhabir: Ceren Seyran İnan