Haber / Ceren Seyran İnan
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ziraat Odası TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde düzenlenen Üretmezsek Tükeniriz Konferansı ‘Tarımsal Üretimde Riskler ve Fırsatlar’ başlığı ile başladı. Mersin’de üreticilerin sorunlarının, çözüm önerilerinin, gelecek risklerin konuşulduğu konferansta açılışı yapan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, bölgenin önemini ve tarımsal üretim potansiyelini vurguladı.
Çakır: “Dayanışma içinde hareket etmemiz gerekiyor”
Tarımsal üretimde sorunlara ve sorunların küresel boyutlarına değinen Çakır, “Bölgemiz sadece bereketli bir tarım alanı değil aynı zamanda tarımsal çeşitliliğin ve üretim gücünün merkezidir. Dünya tarım tarihinde kıymetli bir yere sahiptir. Küresel ısınma başta tarım olmak üzere tüm sektörleri ve bizleri etkisi altına almaya başladı ve bizler şimdiden önlem almaya başlamak zorundayız. Su yönetimini doğru planlamalı, tasarruflu sulama sistemine geçmeliyiz. Kuraklığa dayanıklı, hastalıklara dirençli ürün çeşitleri geliştirmeliyiz. Ürün desenimizi değişen iklime göre şimdiden planlamalıyız. Bugün Mersin Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biridir. Ama unutmayalım ki bu bereket kendiliğinden devam etmez. Topraklarımızı ve suyumuzu korursak, doğru üretimi sürdürürsek ülkemizin tarımda avantajlı hale gelmesini sağlarız. Hem kırsalın cazip hale gelmesi hem de gençlerin tarım sektörüne özendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bu kadar net biçimde önümüzde duran sorunlarla mücadele etmek için daha fazla oyalanmadan dayanışma içinde hareket etmemiz gerekiyor. Konu ile ilgili politikalar üreten kamu otoriteleri tabanın, üreticinin, çiftçinin sesine daha çok kulak vermelidir. Bir yandan iklim değişikliği ile mücadele ederken bir yandan da Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı gibi küresel düzenlemelere uyum sağlamak zorundayız” dedi.
Çakır: “Gerçekçi çözümler ortaya koymak zorundayız”
Etkin çözümlerin gerekliliğinde dayanışma içinde çalışmanın önemini hatırlatan Çakır, “Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen taban fiyat uygulamasının kaldırılması gerekmektedir. Üreticilerimizi yaşatmak, ihracatımızı artırmak istiyorsak girdi maliyetlerini düşürmek zorundayız. Mersin’in tarım üreticileri, girişimcileri ve ihracatçıları olarak geleceğe umutla bakıyoruz. Kentimizin ve ülkemizin parlak geleceğine katkı koymak için çabalıyoruz. Mersin olarak Türkiye tarımının öncüsü olmaya ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz. Ama bunun için hep birlikte mücadele etmek, sorunları görmezden gelmeden etkin ve gerçekçi çözümler ortaya koymak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Başkan Seçer: “Artık küresel olarak asırların yükleriyle karşı karşıyayız”
Çakır’ın ardından konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarıma bakış açılarını değerlendirerek, “Kendi açımızdan tarıma bakışımızı değerlendirmek istiyorum. Burada üreticiler var, muhtarlarımız, kadın üreticiler, aile çiftçilerimiz var. Senin sorunun aslında Konya’daki çiftçinin de sorunu Burada sulama borusu desteğine ihtiyaç vardır. Konya’da da buğday tohumu desteğine ihtiyaç vardır. Ama bir şekilde sorunlar ortak. Hep benzer sorunlar ortada. Artık küresel olarak asırların yükleriyle, sorunlarıyla karşı karşıyayız. Küresel iklim değişikliği var. Dünya’nın ısınması demek dengenin bozulması demek. Dünya’da sorunlar var” dedi.
Başkan Seçer: “Karnı doymayan neylesin binayı, yolu”
Mersin’i kalkındırmak için her alanda hizmet verdiklerini ifade eden Başkan Seçer, “İhracatçılarımız da burada. Müthiş bir rekabet var. Bana diyorlar ‘Başkan sadede gel sen çözüm üretme makamısın’ evet 6. yıldır görevdeyiz. Tarımsal üretimden hayvancılığa, balıkçılığa, arıcılığa, tropikal meyve üretimine aklımıza ne gelirse Mersin Büyükşehir Belediyesi her türlü üretimin yanında var. Kurumlarda, devlette devamlılık esas. Dünyanın en şanslı topraklarında yaşadığımızın farkında mısınız? Dünyanın en güzel ikliminin olduğu, en güzel coğrafyasının olduğu en önemli kentte, geleceği parlak kentte olduğumuzun farkında olalım. Mersinliler olarak tembel değiliz çalışıyoruz. Mersin 90 milyara yakın hayvansal ve tarımsal üretim yapıyor. Önce vatandaşın mutluluğu gelir. Karnı doymayan, acısı olan, hastası olan, derdi olan, yalnız olan vatandaşa sen yol yapmışsın. Neylesin yolu, bina yapmışsın neylesin binayı. Metro yapsam her gün para saçsam ne olur? Vatandaşın yanında olmaya devam edeceğiz. Üreten vatandaşın yanında olacağız. İşbirliği içerisinde olacağız. Mersinimizi de ülkemizi de kalkındıracağız” diyerek birliktelik vurgusu yaptı.
Konuşmaların ardından devam eden konferansta Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Umut Toprak, İrfan Donat ve Ekonomi Dergisi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım panelist olarak ‘Tarımsal Üretimde Riskler ve Fırsatlar’ başlığında değerlendirmelerini aktarıyor.