HABER / UMUT ÇOR

Fairy’nin desteğiyle “Refika’nın Mutfağı” isimli Youtube kanalında yayın yapan ünlü şef, Fairy'nin 5 yıl önce Gıda Kurtarma Derneği iş birliğinde başlattığı Boşa Harcama projesinin elçilerinden biri olarak hazırladığı özel içeriklerle takipçilerine fark yaratmaya devam ediyor.
Son olarak İstanbul’da yaşadığı Kuzguncuk semtinde evine giderken çöp konteynerindeki gıdaların fazlalığını görünce, video kaydı alarak kentlerde yaşanan gıda israfına dikkat çekmek istediğini belirten Yemek yazarı ve şef Refika Birgül, “Bereket toplumumuzun asırlardır hayatında olan bir kavram. Aslında bugün sürdürülebilirlik diye konuştuğumuz kavramın özü ve bence daha büyük anlamda karşılığı bizim bereket kavramımız. Tahminimizin de üzerinde gördük ki meyve sebzeden yeşilliğe, ekmekten simit ve keke hala tüketilebilir durumdaki yiyeceklerin çöpe atılıyor, pazarlarda yerlere dökülüyor” dedi.

Dünyada her 3 gıdadan 1’i israf edildiğini hatırlatan Refika Birgül, “İsraf edilen her gıdayla mutfaklarımızın bereketi azalıyor. Ülkemizde ise yalnızca evlerde kişi başına yılda 93 kilogram gıda israf ediliyor. Tedarik zincirindeki kayıplar ve atıklar da dahil edildiğinde, ülkemizde 26 milyon ton gıda boşa gidiyor. Bu ciddi bir su ve elektrik israfı anlamına da geliyor.

Birgül, bereketi artıracak önerileri ise şöyle sıraladı:

Tüketilecek kadar gıda alışverişi yapılmalı,

Sebze meyvelerin sadece bozulmuş kısımları atılıp sağlam kısımları değerlendirilmeli,

Her meyve sebze mevsiminde mümkünse kabuğu ile tüketilmeli,

Fazla gelen ekmekler sonra ısıtılıp tüketilmek üzere dondurucuda saklanmalı ya da başka bir yemeğin yapımında değerlendirilmeli,

Sebze meyve gibi organik atıklar imkân varsa dikilmeli ya da kompost haline getirilip toprağa geri verilmeli,

Çay-kahve telveleri çöpe değil kompost olarak toprağa atılmalı,

Artan yemekler çöpe değil sokak hayvanları için uygun yerlere bırakılmalı,

Son kullanma tarihi geçen irmik, bulgur, buğday gibi kuru gıdalar kuşlar için toprağa ya da cam önlerine serpilmeli,

Gıdalar ve geri dönüştürülebilir çöpler geri dönüşüm için ayrı atılmalı.