Haber / Ceren Seyran İnan

Çemberimde Gül Oya

Çağan Irmak’ın yönettiği Tomris Giritlioğlu’nun proje sahibi olduğu dizi  12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'sindeki yaşamdan kesitleri dram ve politik türde izleyenlere sundu. 40 bölüm süren dizi Yurdanur ve Mehmet çiftinin evlenmesiyle yerleştiği bir konak etrafında farklı karakterlerin yaşadığı olayları ele aldı. Yayınlandığı yıl ve 1970’ler arasında geçişler yapan dizi 80’lerin hikayesini anlatmaya çalışan dergi yazarının annesini öyküsüne başvurmasıyla başlar.

Hatırla Sevgili

Dönem dizilerinin mihenk taşlarından biri sayılan Hatırla Sevgili, 1950’li yıllardan 1980’lere kadar olan dönemi 68 bölümde anlattı.  Dizinin hikâyesi siyasi görüşlerinin farklılıkları sebebiyle araları açılmış iki eski dost olan Rıza ve Şevket'in çocuklarının birbirlerine aşık olmasını ve aşklarının ilgili dönemin siyasi gelişmeleriyle nasıl etkilendiğinin anlatılması ile başlar. Menderes döneminden başlayan dizi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hikayesinden, Erdal Eren’e kadar birçok tarihi karakteri içinde barındırıyor.

Bu Kalp Seni Unutur Mu?

Hatırla Sevgili dizisinin devamı niteliğinde görülen dizi diğerlerine nazaran daha az ilgi gördü. 1980 darbesi sonrası yaşanan olayları anlatan dizi Kerim adlı kurgusal gazeteci karakteri ve komünist devrimci Sinan Şahin karakteri etrafında şekillendi. Dizinin hikayesi hapis tutulan insanlara ve işkencelere ışık tutmaya çalıştı.

Prof. Dr. Ercan Mersinlileri depreme karşı uyardı Prof. Dr. Ercan Mersinlileri depreme karşı uyardı

Karayılan

Karayılan, Gaziantep'in Fransız işgalinden kurtuluşu sırasında Molla Mehmet Karayılan'ın hayatını konu alan dram ve tarihî türünde dizilerden biri oldu. Dizide esas olarak, eline silah almamaya, savaşmamaya, sadece çobanlık yapmaya karar vermiş Memed'in, haksızlığa ve zulme dayanamayarak yeniden eline silahını almasının, çevresinde Kuvâ-yi Milliye hareketi oluşturarak Karayılan adını kahramanlaştırmasının hikâyesi anlatıldı.

Kurşun Yarası

Anadolu’daki kahramanların hikayelerini anlatmayı amaçlayan dizi Birinci sezonunda Çökertme Türküsü'nün kahramanı Halil Efe'yi, ikinci sezonunda Milli Mücadele döneminde işgal altındaki bir Ege kasabasında yaratılan "Karapoşu" namlı bir kahramanı işledi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan