Haber / Ceren Seyran İnan

THY Basın Müşavirliği İstanbul-Londra seferi öncesi yaşanan olayla ilgili açıklama yaparak kabin görevlilerine hakaret eden yolcu hakkında hukuki süreç başlatıldığını açıkladı. Kara listeye alınma bilgisini de veren THY, “14.09.2024 tarihli TK1983 İstanbul-Londra seferinde kabin ekibi ve yolcularımıza karşı agresif tavırlar sergileyen ve sözlü hakarette bulunan yolcu uçaktan polis eşliğinde indirilmiştir. Uçağımıza maddi zarar veren B.G. isimli yolcu hakkında hukuki süreç başlatılmış olup, kural dışı yolcu listesine (kara liste) eklenmiştir” açıklamasını yaptı.

Kara liste nedir?

Hava yolu şirketleri ve yolcular uçuş gerçekleştirmeden önce, bilet alma sürecinde bir sözleşme durumuna girer. Bu sözleşmede özellikle yolcuların kural dışı davranışlarında nasıl cezalandırılacağı konusunda belirli maddeler yer alır. Bu kurallara uymayan davranışlar sergileyen yolcular belli listelere eklenir. Kara liste, hava yolu şirketinin kural dışı davranışta bulunan yolcuyu hiç uçurmama veya belirli bir zamana kadar uçuşuna son verme şeklinde belirli kıstaslara tabi tuttuğu yolcu isimlerini kapsıyor. Kara listeye giren yolcu uçuş işlemlerini tamamlamış olsa bile uçuşuna izin verilmez.

Hava yollarının kara listeleri nasıl oluşur?

Hava yollarının uçuş kurallarına aykırı davranan yolcular hava yolu şirketlerinin kara listesine girerek uçuştan ya tamamen ya da belirli bir süre uzaklaştırılır. Uçuştan uzaklaştırılan yolcuların bütün bilgileri hava yolu şirketlerinin veri tabanında saklanarak yolcu bilet almaya çalıştığında, eğer bilet satıldıysa bilgilendirilerek iptal işlemi gerçekleştirilir.

Kara listeye girme nedenleri nelerdir?

Aşırı alkol kullanımı ve buna bağlı davranışlar

Küfür ve hakaret

Uçakta sigara içmek

Bulundurulmaması gereken elektronik cihaz bulundurmak

Havayoluna materyallere zarar vermek

İstanbul’da “Kuyu-26” operasyonu: 8 şüpheli yakalandı İstanbul’da “Kuyu-26” operasyonu: 8 şüpheli yakalandı

Uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlar

Taciz

Fiziksel ya da sözlü saldırı

Propaganda amaçlı uçakta eylemde bulunmak

Pandemi süreci içerisinde maske takmamak

Muhabir: Ceren Seyran İnan