Haber / Aysun Koç Aydoğan
Türkiye’nin geçirdiği dönemleri ve gelişim sürecini anlayabilmek hakkında edebi eserlerden seçki oluşturan The Guardian Gazetesi eserleri listeledi. Geçmiş dönem ve Çağdaş Türk Edebiyatı eserlerinin olduğu listede 5 kitap yer aldı. İşte The Guardian’ın ‘Türkiye Hakkında En İyi 5 Kitap’ seçkisinde yer alan eserler:
Ahmet Hamdi Tanpınar - 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'
Saatleri Ayarlama Enstitüsü, içeriğini ve konusunu romanın karakterlerinden Nuri Efendi (saat ustası), Mübarek (İngiliz yapımı, ayaklı ve yaşlı bir duvar saati), Halit Ayarcı ve saat-zaman-insan ilişkilerinden alıyor. Yapıt, çocukluğu II. Abdülhamit döneminde geçen, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde de yaşayan Hayri İrdal'ın anıları şeklinde kurgulanan kitap 4 bölümden oluşuyor.
İrfan Orga - 'Bir Türk Ailesinin Portresi'
İrfan Orga’nın anı kitabı zengin bir Osmanlı ailesinin yoksulluğa sürüklenişini anlatırken Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını ve bu dönemdeki acıları anlatıyor. Eşi Margaret Orga ile birlikte kaleme aldıkları bir Atatürk biyografisi de bulunan İrfan Orga, bu kitabında çocukluk yılları üzerine düşünüyor.
Ahmet Altan - 'Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim'
"Dünyayı hiçbir zaman görmeyeceğim. Gökyüzünü cezaevinin duvarları olmadan bir daha göremeyeceğim" ifadelerinin yer aldığı kitapta, Altan'ın cezaevindeki ilk geceden, mahkemenin verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezası kararına kadar birçok konuda düşündüklerini kaleme aldığı belirtiliyor.
Nazım Hikmet - Şiirleri
Randy Blasing ve Mutlu Konuk çevirisi ile seçkide yerini alan kitap Nazım Hikmet’in 40 yılda kaleme aldığı şiirlerine yer veriyor.
Latife Tekin - 'Sevgili Arsız Ölüm'
Yoksulların yaralı bilincini benzersiz bir şekilde yansıttığı yorumlarını alan 'Sevgili Arsız Ölüm', Aktaş ailesinin köyden kente göçünü, yaşama çabalarını, korkularını, aile bireylerinin giderek yalnızlaşmasını konu edinir.