Haber / Begüm Acımış
Birleşmiş Milletler'in 1999 yılında resmi olarak kayıtlara aldığı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nün temelleri ise 1960'larda yaşanan olaylara dayanıyor. Dominik Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylar önce ülkeyi ardından da tüm dünyayı etkisi altına alacak olaylara neden oluyor. Tarihe 'Mirabal Kardeşler' olarak geçen olay tüm dünyada mücadelenin sembolü haline geliyor.
MİRABAL KARDEŞLER
Patria, Minerva ve Maria Teresa kardeşlerin oluşturduğu bir yapılanma, Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten Rafael Trujillo'nun diktatörlüğüne karşı mücadeleyi konu alıyordu. Diktatörlüğe karşı halk çeşitli örgütlerle tepkilerini ortaya koymaya başlamış ve ülkenin dört bir yanında ayaklanmalar baş göstermişti. Diktatör Trujilo ise Mirabal kardeşler ve eşlerini terörist ilan ederek onları hedef göstermiş ve 'Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabal kardeşlerdir' diyerek üç kız kardeşi ateşe sürüklemiştir.
Diktatör Trujillo'nun bu açıklamalarından sadece 23 gün sonra, araçlarının önü kesilen Mirabal kardeşler, vahşice katledilmiştir.
Bu olayların üzerinden yıllar geçse de sembol haline gelen Mirabal kardeşlerin mücadelesi tüm dünyaya yayılmış ve nihayet 25 Kasım 1999'da da Birleşmiş Milletler de bu günü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak onaylamıştır.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR
Bu senede eylemlerle gündeme gelecek bu anlamlı günün en önemli gündem maddelerinden birini de 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Avrupa Sözleşmesi’nden Türkiye'nin çıkması tartışılacak. Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleyi konu alan bir sözleşmeden çıkmanın izahını merak eden kadınlar, alınan bu kararın çıkardığı olumsuz sonuçları bir kez daha yüksek sesle haykıracak.