Haber / Barış Çoban

14 Mayıs Genel Seçimlerinde Yeşil Sol Parti adıyla yer alan DEM Parti, yüzde 13,23 oy alarak iki milletvekilini Meclise gönderdi. 28. Yasama yılında Mersin Milletvekili olarak seçilen isimler Ali Bozan ve Perihan Koca oldu. İşte DEM Partili vekillerin meclis performansları:

Ali Bozan – 28. Dönem Mersin Milletvekili (DEM Parti)

28. Dönem Mersin milletvekili seçilen Ali Bozan öncesinde Demokratik Toplum Partisi Mersin İl Başkanlığı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği yöneticiliği gibi görevlerde bulundu. Mersin milletvekili olarak Meclis’te yer alan Bozan, aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu üyeliğini sürdürüyor. Bozan’ın 5 adet ilk imzacısı olduğu kanun teklifi bulunurken, bu teklifler borçlar kanunu, 10 Ekim Katliamı anma günü, banka kanununda değişiklikler, 1 Kasım Dünya Kobane günü gibi alanlarda yoğunlaşıyor. 20 adet yazılı soru önergesi bulunan Bozan, TBMM personelinin hakları, Adana-Mersin tren seferlerinin durdurulması, Mersin Liman Genişletme Projesi, Akkuyu’da ölen işçiler, Akdeniz ilçesinin çevre sorunları, Mersin atık arıtma tesisleri gibi alanlarda çalıştı. Bozan’ın aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğü girmesi adına yaptığı bir genel görüşme teklifi bulunuyor. Bozan’ın çeşitli sorun ve konularda imzacı olarak yer aldığı 412 meclis araştırma önergesi mevcut. Bu önergeler ekonomi, hayvan hakları, işçi hakları, çevre mücadelesi, kadın hakları, ayrımcılık gibi konularla kayıtlara geçti. İlk imzacısı oldukları ise Akkuyu Nükleer Santral yapımı ve işçi ölümleri üzerinde yoğunlaşıyor.

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

Perihan Koca Doğan - 28. Dönem Mersin Milletvekili (DEM Parti)

28. Dönem Mersin Milletvekili seçilen Perihan Koca Doğan, aynı zamanda TBMM Çevre Komisyonu Üyesi. Koca’nın kanun teklifi önerisi bulunmazken, 50 adet yazılı soru önergesi tarafından meclise sunuldu. Bu soru önergeleri arasında, Anemurium Antik Kentinin restorasyonu, kadın cinayetleri, sokak hayvanları, Karaduvar mahallesi çevre sorunları, sigortasız işçiler, Mersin’de bulunan usulsüz fabrikalar, özel sektör öğretmenlerinin sorunları gibi konular mevcut. Koca’nın 146 adet meclis araştırma önergesinde imzası bulunuyor. Bu önergelerin içerikleri, şüpheli cezaevi ölümleri, esnafların durumu, engelli kadınların istismarı, ÇEDES uygulaması, tarım işçilerinin çalışma koşulları, öğrenci intiharları, sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet gibi konular bulunuyor.

DEM Parti Mersin Milletvekillerinin kadın, çocuk, işçi hakları konulu çalışmaları ve kentin çevre sorunlarına dair araştırmaları hak ihlallerinin meclis kürsüsünde yer almasını sağladı. Mersinliler Meclise taşınan bu sorunların gündemde kalarak çözülmesini bekliyor.

Muhabir: Barış Çoban