Haber / Ceren Seyran İnan

14 Mayıs Genel Seçimlerinde CHP, Mersin’de yüzde 30.89 oy alarak 4 milletvekiliyle birlikte aynı listede yer alan DEVA Partili 1 milletvekilinin de mecliste yerini almasını sağladı. 28. Yasama yılında Mersin milletvekili olarak seçilen isimler, Ali Mahir Başarır, Gülcan Kış, Hasan Ufuk Çakır ve Talat Dinçer oldu.

İşte CHP milletvekillerinin Meclis performansları:

Ali Mahir Başarır – 28. Dönem Mersin Milletvekili (CHP)

Bir önceki dönemde de milletvekilliği yapan Ali Mahir Başarır aynı zamanda CHP Grup Başkan Vekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olarak görevini sürdürüyor. Başarır’ın ilk imzacısı olarak hazırladığı 9 kanun teklifi bulunuyor. Bu kanun teklifleri arasında kamu ihaleleri düzenlemeleri, öğretmen kadroları, sağlık sigortası değişiklikleri, gelir vergisi düzenlemeleri gibi alanlarda çalışmalar var. Başarır’ın 6 Şubat depremi sonrası konut yapımlarına, silah kaçakçılığına, kömür satışlarına, Atatürk’e hakaret, Madımak Katliamı gibi konularda 8 adet yazılı soru önergesinde imzası bulunuyor. 9 adet genel görüşme önergesinde ilk imzacı olarak yer alan Başarır, Can Atalay, Akbelen Ormanları, Filistin’e destek, yargı uyuşmazlıkları gibi konularda çalıştı. Ali Mahir Başarır’ın Meclis soruşturması önergesi bulunmazken, 14 adet ilk imzacı olduğu Meclis araştırması önergesi kayıtlara geçti. Aynı zamanda 22 adet meclis araştırması önergesinde imzasıyla yer alan Başarır, en aktif milletvekilleri arasında görülüyor.

Yeni MİY kazanamıyor Yeni MİY kazanamıyor

Gülcan Kış - 28. Dönem Mersin Milletvekili (CHP)

Daha önceki yıllarda Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği görevini yürüten Gülcan Kış, 28. dönem yasama faaliyetlerinde kanun teklifi sahibi olmadı. 25 adet yazılı soru önergesi veren Kış’ın önerge çalışmaları Aydıncık Balık çiftlikleri, kira ödeyemeyen emekliler, 6 Şubat depremi sonrası kurulan çadırlar, Mersin’in deprem hazırlıkları, kadınlara yönelik kreş çalışması, Çeşmeli otoyolu gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Meclis soruşturması önergesi bulunmayan Kış’ın, ilk imzacısı olduğu 3 araştırma önergesi bulunuyor. Mersin’de seçim güvenliği ve seçmen kayıtları, ev sahibi ve kiracı sorunları, üniversite öğrencilerinin barınma koşulları gibi alanlarda önergeleri kayıtlarda yerini alıyor. Kış’ın aynı zamanda 83 araştırma önergesinde imzası bulunuyor. Gülcan Kış, Mersin gündemini TBMM kürsüsüne taşıma konusunda Mersinliler nazarında aktif isimlerden biri olarak tanımlanıyor.

Hasan Ufuk Çakır - 28. Dönem Mersin Milletvekili (CHP)

Daha önce Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı bağlı olarak çalışan Hasan Ufuk Çakır’ın yasama faaliyetleri içinde kanun teklifi bulunmuyor. Yazılı soru önergesi bulunmayan Çakır’ın, ilk imzacısı olduğu 2 adet genel görüşme önerisi mevcut. Emeklilerin sorunları ve Akbelen Ormanları’na yönelik çalışmalar yürüten Çakır, bu konularda meclis görüşmeleri talep etti. Çakır’ın meclis soruşturması önergesi bulunmazken, 55 adet araştırma önergesi bulunuyor. Araştırma önergeleri emeklilerin maaş farkları, öğrenci intiharları, şüpheli kadın ölümleri, orman yangınları, deprem hazırlıkları gibi konularda yoğunlaşıyor.

Talat Dinçer - 28. Dönem Mersin Milletvekili (CHP)

Daha öncesinde Mersin Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası kuruculuğu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu yöneticiliği yapan Talat Dinçer’in 28. Dönem yasama faaliyetleri içinde ilk imzacısı olduğu 3 kanun teklifi bulunuyor. Devlet memurları kanunu, 6 Şubat anması ve amme hizmetleri konularında çalışmalar kanun teklifleri arasında yer alıyor. Dinçer’in cevaplanmak üzere verdiği 13 yazılı soru önergesi içinde engelli memur atamaları, Silifke’de bulunan Aksıfat Barajı, depremde hasar gören Mersin okulları, Akdeniz meyve sineğine dair önlemler, Mersin’de yapılması planlanan taş ocakları gibi konular yer alıyor. Aynı zamanda vize başvurularına dair 1 adet genel görüşme önergesi sahibi olan Çakır’ın, 7 adet de meclis araştırma önergesi bulunuyor. Araştırma önergeleri ise Wattpad’ın kapatılması, Mersin Şehir Hastanesi çalışanlarının yaşadığı zorluklar, balık çiftlikleri, Akkuyu Nükleer Santral çalışmalarının denetlenmesi gibi konularında yoğunlaşıyor.

CHP Mersin milletvekillerinin çalışmaları ve Mersin’e dair sorunları meclis kürsüsüne taşımaları taktir toplarken, araştırma önergeleri sonrasındaki çalışmaların takibini devam ettirmeleri Mersinlilerin talepleri arasında.

Muhabir: Ceren Seyran İnan