Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, 50 yıllık fıstık ve zeytin ağacı ekili tarım arazilerinin imara açılması nedeniyle köylüler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Suruç ilçesine bağlı kırsal Aligör Mahallesi’nde tarım arazilerinin imara açılmasına karşı çıkan köylüler, seslerini duyurmak için bir araya geldi. 400 dönümlük arazide yaklaşık 50 yıldır yetişen 8 bin fıstık ve zeytin ağacı, konut yapılmak üzere imara açıldı. Köylüler, çevrede boş duran üçüncü sınıf taşlık araziler dururken, verimli birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmasına tepki gösterdi. Bölgede bazı arazilerin tapulu, bazı arazilerin ise hazine malı olduğu öğrenildi. İmara açılan tarım arazilerinde konut yapılacağı bildirildi.

Depremden etkilenen Elazığ’da imar çalışmaları sürüyor Depremden etkilenen Elazığ’da imar çalışmaları sürüyor

Bahçe sahiplerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe duruma tepki göstererek, “Üçüncü sınıf araziler dururken birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmasını yanlış buluyoruz. Bu topraklar sadece bizim değil, gelecek nesilleri de besleyecek. Yanlış karardan dönülmesini bekliyoruz” dedi.

“Çocukken ektiğimiz ağaçları kaybetmek istemiyoruz”

Köylülerden Müslüm Başkurt, fıstık ağaçlarını çocukken diktiklerini ve şimdi bu ağaçlardan verim aldıklarını belirterek, “Bu ağaçların sökülmesine razı değiliz, yılların emeğini kaybetmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisi Osman Başkurt da, arazinin 400 dönüm olduğunu ve içinde 40-50 yaşlarında 8 bin fıstık ağacının bulunduğunu ifade ederek, “Bu ağaçlar ekosisteme hayat veriyor. Onları kaldırmak, bu dengeyi yok etmek olur. Bu bahçeye çok emek verdik. Ağaçların kaldırılması büyük bir haksızlık olur, bu emeği heba etmeyin. Derhal bu projeden vazgeçilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha