Sinop’ta Ahilik Haftası düzenlenen törenle kutlandı.

Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından, Sinop Valiliği ve Sinop Ticaret İl Müdürlüğü destekleriyle 37. Ahilik Haftası etkinlikleri düzenlendi. Ahilik Haftası ilk olarak Hükümet Konağı önünde çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Sakarya Caddesi üzerinden Tarihi Cezaevi’ne belediye bandosu eşliğinde esnaf yürüyüşü yapıldı.

Sinop Tarihi Cezaevi’nde günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “13. yüzyılda Anadolu topraklarında temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. Muhtevasındaki, sürekli eğitim, çalışkanlık, kanaat, dürüstlük, hamd ve şükür gibi değerlere bağlı kalan Ahilik teşkilatı, istikrarlı bir şekilde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. ’Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ diyen Ahi Evran-ı Veli; ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri ile günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza rehber olmaya devam etmektedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir medeniyetinde, esnaf ve sanatkarın bu kadar köklü bir geleneğe, bu kadar önemli bir vazifeye sahip olduğu görülmemiştir. Böyle bir kültüre ve camiaya sahip olmak, hem geçmişimiz hem bugünümüz hem de geleceğimiz adına iftihar vesilesidir. Asırlar öncesinden günümüze uzanan, yeni nesillerin yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği Türkiye Yüzyılı hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen devletimizin, manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir” dedi.

Sinop’taki yağışların ardından kayalık alanda şelale oluştu Sinop’taki yağışların ardından kayalık alanda şelale oluştu

Programın devamında yılın kalfası seçilen İlker Gülel ve yılın çırağı seçilen Meryem İklim Boz’a plaket verildi. Vali Özarslan tarafından yılın ahisi seçilen Necmettin Demir’e ise Ahi kaftanı giydirildi.

Kaynak: iha