Haber / Aysun Koç Aydoğan
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2024 raporu aracılığıyla gazetecilerin tutukluluğuna dair verileri paylaştı. RSF, bu yıl kaydedilen gazeteci cinayetlerinin yarısının çatışma bölgelerinde yoğunlaştığını belirtti. Aynı zamanda çatışma bölgelerinde hayati tehlikelerin gazeteciler için riskler taşıdığını aktarıldı. Yayımlanan rapora göre 2024’te dünyada öldürülen 54 gazeteciden 31'inin çatışma bölgelerinde yaşamını yitirdiğini, mahpus gazeteci sayısının da yüzde 7’lik artışla 550’ye ulaştığı bildirildi.
“Bizi bilgilendirmek için ölüyorlar”
Türkiye’de ise tutuklu gazeteci sayısı önceki yıllara göre daha az olsa da adli kontrol uygulaması ciddi derecede arttı. RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, gazeteciler için büyük sıkıntıların gözler önünde olduğunu belirterek, mücadele kadar yurttaş duyarlılığının da zorunlu olduğunu ifade etti. Bruttin, yıllık bilançonun yayımı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Gazeteciler ölmüyor, öldürülüyorlar; hapiste değiller, rejimler onları içeri atıyor; kaybolmadılar, kaçırıldılar. Genellikle hükümetler ya da silahlı gruplarca düzenlenen bu suçlar, uluslararası hukuku hiçe saymakla birlikte çoğu zaman cezasız da kalıyor. Olayların gidişatını değiştirmeli ve vatandaşlar olarak kendimize, gazetecilerin bizim için, bizi bilgilendirmek için öldüğünü hatırlatmalıyız. Saymaya, adını koymaya ve kınamaya, soruşturmaya ve adaletin yerini bulmasını sağlamaya devam etmeliyiz. Kadercilik üstün gelemez. Bizi bilgilendirenleri korumak, gerçeği korumaktır” dedi.
“Gazeteciler için en tehlikeli ülke Filistin”
Dünya genelinde, Ortadoğu, Irak, Sudan, Myanmar ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerinde haber yaparken öldürülen gazetecilerin sayısı son beş yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 57,4’e ulaştı. RSF'nin bugüne kadar edindiği bilgilere göre, 2024 yılında görev başında öldürülen gazetecilerin üçte biri Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunca öldürüldü. Gazeteciler için en tehlikeli ülke olan Filistin son beş yılda en fazla gazeteci ölümünün yaşandığı ülke oldu. Ekim 2023'ten bu yana İsrail tarafından 145'ten fazla gazeteci öldürülürken, bunların en az 35'i görev başında hedef alındı veya öldürüldü.