Haber / Gülsen Kaya

The Guardian’dan ‘Türkiye Hakkında En İyi 5 Kitap’ seçkisi The Guardian’dan ‘Türkiye Hakkında En İyi 5 Kitap’ seçkisi

Sağlıklı yaşam için öncelikli görülen düzenli spor yapmak yaz aylarının getirdiği sıcak havalarda zorlaşırken, uzmanlar hava sıcaklıkları ve nem konusunda uyarılarda bulunuyor. Sıcaklıkların artmasıyla daha çok hareket etme ihtiyacının olabileceğinin normal olduğu belirtilirken, sıcak havaların vücuda ek yük getireceğinin bilinmesi gerektiği söyleniyor. Özellikle egzersiz rutinini açık havada gerçekleştirenler için güneşin etkileri vücuda olumsuz şekilde yansıyabiliyor. Hava sıcaklıklarının ve nemin yüksek olması sağlığı tehdit edebilecek boyutlarda ciddi belirtilerin görülmesine, güneş çarpması gibi durumların yaşanmasına neden olabiliyor.

Sıcak havalarda egzersiz yapmak bedenin kendi ısısını düzenlemesini çok daha zor hale getirirken, spor performansının da azalmasına sebep oluyor. Açık havada yapılan, parklarda spor aletlerinin güneş altında kullanıldığı durumlarda vücudun kendi ısısını düzenlemesi daha da zor hale geliyor.

Programınızı değişikliğe açık tutun

Sıcak havalarda vücudun kendini soğutma çabası daha fazla efor kaybına ve daha çabuk yorulmaya yol açabilir. Hava sıcaklığının yüksek olacağı günlerde programın ve egzersiz saatlerinin değişikliğe açık biçimde planlanması faydalı görülüyor. Havaların sıcak olduğu ve nem oranının yüksek olduğu saatlerde terin buharlaşması, vücudun bu yolla kendini soğutması zor olacağı için daha esnek planlamalar yapmak rahatsızlıkların önüne geçebiliyor.

Akşam ve sabahın erken saatleri gibi zamanları tercih edin

Vücut ısısının dengesini korumak, güneş çarpması gibi durumlardan kaçınmak için hava sıcaklığının daha düşük olabileceği sabahın erken saatlerini ya da akşamı tercih etmek vücudun işini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda olabildiğince gölgede ve serin yerlerde olmak, sıcaklığa uygun kıyafetler tercih etmek, güneş kremi kullanımına dikkat etmek korunma yolları arasında yer alıyor.

Bol sıvı tüketimine dikkat edin

Uzun süreler egzersiz ve antrenman yaparken dehidrasyon sağlayabilmek için bol sıvı tüketimini birinci sıraya almak gerekiyor. Su, sporcu içecekleri, mineral içeriği zengin sıvılar tercih edilerek vücudun sıvı dengesi sağlanabiliyor.

Güneş çarpmalarına karşı belirtileri gözlemleyin

Yüksek hava sıcaklıklarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan olan güneş çarpması mide bulantısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomlarla kendini gösterebiliyor. Bu nedenle egzersiz sırasında yaşanabilecek durumlarda vücudu gözlemlemek, belirtileri dinlemek önem kazanıyor. Böyle durumlarda egzersizi bitirip gereken kontrolleri yapmak ciddi rahatsızlıkların yaşanmaması için önlemlerden biri haline geliyor.

Muhabir: Gülsen Kaya